Churchill bude ve Washingtonu připomínat britsko-americké přátelství

Washington - Američtí zákonodárci odhalili v kongresu bustu Winstona Churchilla. Má být symbolem dobrých vztahů Velké Británie a Spojených států. „Winston Churchill byl nejlepším přítelem Spojených států, jakého kdy měly. Prezident Kennedy mu na jaře 1963 udělil čestné občanství – považujeme ho tak za jednoho z nás. Když mluvil ke kongresu, vyzval Ameriku, aby si stála pevně za svým,“ řekl při odhalování busty předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner.

Odhalení busty byl přítomen i Churchillův vnuk Nicoales Soames, který je členem britského parlamentu. Ten ale pevné spojenectví mezi Washingtonem a Londýnem v poslední době příliš nepotvrzuje: když po srpnovém chemickém útoku v syrském Damašku vyzval premiér David Cameron zákonodárce, aby mu odsouhlasili účast na vojenské intervenci po boku Spojených států, parlament mu ji zamítl. O tom ale řečníci na Kapitolu nemluvili.

Churchill působil jako britský premiér v době druhé světové války i v padesátých letech a do dějin vstoupil hlavně jako jeden ze strůjců porážky nacistického Německa.

Churchill bude v americkém Kongresu připomínat britsko-americké přátelství (zdroj: ČT24)

Nejsilněji se spolupráce dvou velmocí ukázala během druhé světové války – jen několik dní po útoku na Paerl Harbour Churchill přijel do Ameriky a v Kongresu pronesl slavný projev. „Stojíme tady společně a čelíme skupině mocných nepřátel, kteří prahnou po naší zkáze. Stojíme tady společně a bráníme všechno to, co je drahé každému svobodnému člověku,“ řekl tenkrát Churchill.

Winston Churchill stál po boku prezidenta Franklina Roosvelta v boji proti Hitlerovu Německu a Spojené státy navštívil v době války několikrát. Úsměvnější stránky jeho pobytu v Bílém domě připomněl šéf americké diplomacie John Kerry. „Tento muž byl originální každým coulem. Když byl pozván na týden do Bílého domu, zůstal výrazně déle. Bez rozpaků používal vanu prezidenta Roosvelta, ale jeho koupací plášť si pak neoblékal - a ani žádný jiný župan,“ vyprávěl Kerry.

Winston Churchill
Zdroj: Getty Images

Winston Churchill jako jediný státník působil na čelných vládních postech během obou světových válek. V britském kabinetu zasedal s přestávkami v rozmezí let 1908 a 1955. Vedle několika amerických prezidentů byl nejvýznamnější postavou anglosaského politického světa minulého století. Když nastupoval do nejvýznamnější z mnoha funkcí, které za svůj dlouhý život zastával, nemohl tento muž nabídnout svému národu než krev, pot a slzy. Nástupní projev Winstona Churchilla coby britského premiéra z května 1940 se stal jedním z klasických textů v dějinách boje demokracie proti silám tyranie. Jen o několik let později zplodilo Churchillovo řečnické umění termín železná opona.