Za tragickou nehodu balonu mohl zřejmě zhulený pilot

Wellington - Pilot horkovzdušného balonu, který se zřítil v roce 2012 na Novém Zélandu, zřejmě krátce před odletem kouřil marihuanu. Tvrdí to vyšetřovatelé. „Komise došla k závěru, že nehodu zavinily chyby v úsudku pilota, který mohl být ovlivněn konzumací konopí,“ píše se ve zprávě. Jednalo se o nejhorší letecké neštěstí na Zélandu za posledních několik desítek let. Nepřežil nikdo z 11 lidí na palubě.

Romantika, která skončila tragédií

Nehoda se stala 7. ledna 2012 za krásného počasí nedaleko Cartertonu, severně od metropole Wellingtonu. Klimatické podmínky tehdy byly výborné.

Balon se zřítil během přistávacího manévru v době, kdy se v něm nacházelo kromě pilota Lance Hoppinga i pět párů. Pilot s ním zavadil o dráty elektrického napětí - následoval pád z výšky 150 metrů, během nějž balon začal hořet.

Oficiální zpráva vyšetřovatelů nyní odhalila, že Hopping pravděpodobně kouřil před odletem trávu, což mohlo ovlivnit jeho úsudek. Třiapadesátiletý Lance Hopping byl prý pravidelným uživatelem marihuany a pitva prokázala přítomnost této drogy v jeho krvi v době smrti. Potvrdily to navíc i výpovědi svědků, píše BBC.

  • Loňský pád horkovzdušného balonu byl nejhorší vzdušnou katastrofou, jakou Nový Zéland zažil od zřícení letadla Air New Zealand v roce 1979 nad horou Erebus v Antarktidě, při němž zahynulo 257 lidí.
Nehoda balónu na Zélandu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Změňte legislativu, apelují vyšetřovatelé na vládu

Zpráva také doporučuje vládě, aby zavedla první předpisy nařizující maximální limity pro požití alkoholu a namátkové testy na drogy u „osob provozujících letadla nebo námořní plavidla pro rekreační účely“.

Za posledních 10 let bylo zdokumentováno celkem šest případů, kdy členové posádky užívali před dopravní nehodou drogy, píše se ve zprávě. Třeba v roce 2010 zemřelo celkem 9 lidí, když letadlo s parašutisty havarovalo krátce poté, co vzlétlo z letiště Fox Glacier. Testy ukázaly, že jeden z tandemových mistrů na palubě konzumoval před nehodou marihuanu.

Kuřák marihuany
Zdroj: ČTK/AP/Kevin Frayer
Vydáno pod