Hollande fotbalistům výjimku nedopřeje, milionářská daň je čeká

Paříž - Francouzské fotbalové kluby po zavedení takzvané „milionářské daně“ žádnou výjimku nedostanou. Na setkání s jejich představiteli to oznámil prezident François Hollande. Francouzští fotbalisté hrozí stávkou. Nelíbí se jim, že by museli státu odvádět až 75 procent svých příjmů. Fanoušci by tak mohli přijít o některé ligové zápasy.

Slavného herce Gérarda Depardieu vehnala milionářská daň do náruče ruského prezidenta Putina. Některé z nejbohatších francouzských rodin do finančního exilu v sousední Belgii. A největší hvězdy francouzského fotbalu, nebo spíš jejich majitele, skoro do stávky.

Nejvíc drahých hráčů má pařížský klub Saint-Germain, a proto se také daň nejvíc odrazí právě na jeho přiznání. Zároveň je to ale jeden z mála klubů, kterým to nevadí, protože mají bezpečné finanční jištění. „Pokud budou moci soutěžit jen dva nebo tři kluby, budeme muset hrát ligu ve dvou nebo ve třech. Musíme myslet na ostatní,“ řekl ale trenér týmu Paris Saint-Germain Laurent Blanc.

Protesty francouzských fotbalistů tématem Horizontu (zdroj: ČT24)

Ostatní kluby rovnou křičí, že je to faul. Už teď se údajně pohybují v červených číslech. A daň, navíc se zpětnou platností pro letošní rok, položí prý i takové týmy jako Olympique Lyon. „Tu 75% daň, kterou původně měly platit osoby s vysokými příjmy, mají dnes platit firmy, které jsou v potížích,“ stěžuje si předseda Svazu profesionálních klubů Jean-Pierre Louvel.

Jenže prezidenta to nijak zvlášť nedojímá. Zástupce klubů sice přijal, ale ustupovat zatím nehodlá. „Fiskální zákon ještě není přijatý, ale až bude přijatý, bude platit pro všechny firmy, ať jsou jakékoli,“ řekl po setkání s představiteli fotbalových klubů Hollande. A souhlasí s ním i francouzská veřejnost. Víc než tři čtvrtiny Francouzů chtějí, aby kluby milionářskou daň platily.

François Hollande při projevu o situaci v Mali
Zdroj: ČTK / AP/Lionel Bonaventure

Nad milion eur ročně ve Francii údajně vydělává zhruba 120 fotbalistů. Změna daní se nedotkne jen čtyř klubů z nejvyšší soutěže, které takto placené fotbalisty v kádru nemají. Totéž platí pro všechny druholigové celky. Pokud kluby svou hrozbu dodrží, půjde o první stávku ve francouzském fotbale od roku 1972.

Prezident Françoise Hollande sliboval tzv. milionářskou daň voličům už před volbami, jako jeden z receptů na uzdravení ekonomiky. Její zavedení přitom proběhlo velmi rychle a krátce po svém zvolení zvýšil bohatým daň z příjmů z 50 až na 75 procent. Vysokou daňovou sazbu označila loni v prosinci za nespravedlivou i Ústavní rada, což je obdoba českého ústavního soudu. Kabinet poté musel ustoupit a v novém návrhu snížil sazbu na 66,6 procenta. Loni kvůli této dani zchudlo více než osm tisíc francouzských domácností.