Belgie se obává mladého syrského bojovníka, drží ho ve vazbě

Damašek/Brusel - Do občasné války v Sýrii se zapojují i radikálové naverbovaní na Západě. Je to noční můra evropských tajných služeb. S obavami hledí především na Sýrii, odkud se vracejí mladí muži indoktrinovaní radikálním islámem. Jednoho mladíka teď Belgie poslala do vazby. Příběh jeho otce, který po něm pátral na syrské frontě, dojal celou Evropu. Nyní ho čeká boj u soudu. Musí prokázat, že syn není pro Belgičany nebezpečný.

Když dal mladý radikál syrské válce sbohem, jeho otec zářil štěstím. Ten mu přivezl pas, co si nechal v Belgii. Mnozí se diví, jak mohl bezpečnostním složkám proklouznout. „Držel jsem ho v náručí a oba dva jsme plakali. Byl to okamžik plný emocí,“ konstatoval otec bojovníka.

Belgie ovšem poté mladíka poslala do vazby - i když se bránil, že Syřanům jen pomáhal. „Nebyl jsem členem žádné organizace. Kdybych bojoval, byl bych mrtvý jako ostatní,“ prohlásil Jejoen Bontinck.

Jeho příběh obletěl Evropu. Z talentovaného tanečníka se stal člen dnes už rozpadlého hnutí Šaría pro Belgii. Ta žádala zboření Atomia, vyhnání krále a zavedení islamistického státu. Několik členů hnutí už v Sýrii zahynulo. On se ale vrátil a dál věří ve svatou válku: „Zeptejte se muslimů v Antverpách i jinde: Chcete islámský stát nebo demokracii? Všichni muslimové řeknou islámský stát,“ konstatoval bojovník.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Mladíkův otec za syna bojuje na všech frontách

Otec syna brání. Proslavil se, když ho v Sýrii hledal na vlastní pěst, naříkal nad jeho ztrátou a nadával na islamisty. Teď spílá Belgii. Syn prý už není žádný radikál a oba se vidí jako oběti. „Proč nepožádat o politický azyl, jako to udělal Snowden, nebo začít nový život ve Francii, USA nebo jiné zemi?“ ptá se Dimitri Bontick. O svém dobrodružství dokonce napsal Dimitri knihu. ČT poskytl veškeré nahrávky ze své záchranné mise.

Belgická veřejnost je ale opatrná. Ze všech evropských zemí má v Sýrii nejvíc bojovníků, kolem sto dvaceti. „Jsou tu obavy z mladíků, co se vrací. Co udělají? Budou jiní, nebo zůstanou stejnými radikály jako při odchodu?“ vyjádřil obavy novinář belgického listu De Standaard Mark Eeckhaut.

Kvůli bezpečnostnímu riziku zůstane válečný navrátilec ve vazbě nejmíň měsíc. Pro multikulturní země jako je Belgie se teď hraje o jejich budoucí bezpečnost. Radikální buňky tu čekají na příležitost stejně jako ve Francii nebo Británii. Případ Jejoena Bontincka bude vodítkem i pro ostatní - toho, jaký osud je čeká, až se z krutého válečného konfliktu vrátí.

Vydáno pod