Pletení svetru v přímém přenosu – v norské televizi zábava na celou noc

Oslo - Norská veřejnoprávní televize NRK, která se již dříve proslavila mnohahodinovými pořady, které v reálném čase sledovaly třeba cestu vlakem nebo hoření dřeva, před nadcházející zimou připravila pro své diváky hřejivou novinku – pětihodinový pořad o pletení svetru. Délka pořadu přitom rozhodně není způsobena tím, že by se pletaři nečinili. Budou se totiž snažit překonat světový rekord v pletení svetru na rychlost, který momentálně drží Australané, kteří dokázali za 4 hodiny a 51 minut ostříhat ovci, zpracovat její vlnu a z té potom svetr uplést.

Pořad startuje na prvním kanálu norské televize v pátek v půl osmé a nejprve budou mít diváci možnost zhlédnout řadu dokumentů, při kterých se naučí různé pletařské techniky, dozví se o historii pletené módy v Norsku, ale také o nejnovějších módních trendech pletené módy a do svetru prý bude oblečena i slavná motorka Harley Davidson.

Přenos je možné sledovat i mimo Norsko – televize ho totiž vysílá i na internetu.

Pokus o překonání rekordu pak zahájí střihači ovcí v pletařském muzeu v obci Salhus u Bergenu přesně o půlnoci, následovat bude česání a předení vlny a pak už přijdou na řadu pletači, kteří z nově vyrobené vlny upletou svetr.

V televizi NRK nejde o první podobný výstřelek. Letos v únoru televize připravila dvanáctihodinový pořad, při kterém mohli diváci sledovat plápolání ohně v krbu i s odborným komentářem týkajícím se kupříkladu skladování či sekání dříví. Pořad si tehdy naladilo takřka milión lidí, tedy pětina obyvatel Norska.

V roce 2011 stanice vysílala nepřetržitě 134 hodin cestu trajektu podél malebných norských fjordů z jihozápadního města Bergen až k arktickému Kirkenesu. Šlo o světový rekord, pokud jde o délku televizního pořadu. Kamery snímaly fantastickou krajinu, ale také třeba pasažéry odpočívající na lehátkách či posádku na můstku. V jednu chvíli bylo k obrazovkám přikováno až 600 000 diváků, což bylo přes 60 procent lidí, kteří měli zrovna puštěnou televizi.

Předchozí přenos osmihodinové cesty vlakem z Bergenu do Osla byl dokonce tak populární, že si diváci vyžádali jeho opakování. Konceptu pomalé televize si postupně všímají i v zahraničí, na americkém trhu s ním chce prorazit americká produkční firma LMNO.

Vydáno pod