Zákaz skončil. Turecké poslankyně přišly zahalené

Ankara - Čtyři turecké poslankyně se objevily v parlamentu v Ankaře s vlasy zakrytými šátky. Stalo se tak poprvé od roku 1999. Tehdy se pokusila jedna čerstvě zvolená zákonodárkyně složit přísahu v šátku, ale byla ze shromáždění vyvedena a o dva roky později zbavena mandátu. Zákaz objevovat se v muslimském symbolu na sněmovní půdě platil od pádu vlády sultánů a vzniku republiky v roce 1923. Teď už ale neplatí.

Zákaz představoval jeden z nejspornějších zákonů v Turecku – stavěl proti sobě podporovatele sekulární ústavy a ty, kteří upřednostňovali islámské právo. „Nebudu si nadále sundávat šátek,“ prohlásila jedna ze zahalených poslankyň. „Očekávám, že budou všichni respektovat mé rozhodnutí,“ dodala a nechala se s kolegy vyfotit. Příznivci žen uvedli, že se jedná o další krok k tomu, aby se nošení šátků stalo ve společnosti normální věcí.

Zrušení zákazu nošení šátků ve státních institucích byl cíl, o který dlouhodobě usilovala konzervativní vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Je součástí reforem zaměřených na posílení demokracie v zemi, což mimo jiné znamená posílení práv národnostních menšin, především Kurdů, kteří vedli desítky let ozbrojený boj za autonomii. Zákaz šátků ale zůstává v platnosti u soudů, v armádě a v policii. Poslankyně jsou členkami AKP.

Turecké dívky
Zdroj: ČT24

Řada Turků varovala před islamizací společnosti

Zrušení zákazu islámských symbolů vyvolalo obavy sekulárních Turků před plíživou islamizací společnosti. Hlavní opoziční Republikánská lidová strana obvinila vládnoucí stranu premiéra Erdogana z podkopávání sekulárních tradic v zemi. Podle ní šlo o volební trik před komunálními volbami, jež se mají konat v březnu příštího roku.

Ženy mají za povinnost nosit pokrývku hlavy na veřejnosti například v Íránu. Ve Francii byl od roku 2011 naopak zaveden zákaz zjevného nošení náboženských symbolů.