Mexiko vyhlásilo válku obezitě, limonády a nezdravé jídlo se prodraží

Mexiko – Mexičané si potrpí na tortilly, tacos a hamburgery. I proto jsou v současné době nejtlustším národem na světě. Vláda se s tím snaží bojovat, zákonodárci už dali zelenou zvláštní dani na nezdravé potraviny a slazené nápoje. A prezident zahájil kampaň proti epidemii obezity. Enrique Peňa Nieto apeloval na Mexičany, aby víc cvičili.

Sedm z každých deseti dospělých obyvatel Mexika má nadváhu nebo je obézních. Velké riziko představuje hlavně obezita u dětí, která se za poslední roky ztrojnásobila.

Peňa Nieto vyzval ke „změně kultury“. Mexičané by podle něj měli víc chodit - místo ježdění výtahem chodit po schodech - a cvičit alespoň hodinu denně. Světová zdravotnická organizace kupříkladu doporučuje dětem hodinu fyzické aktivity denně, dospělým pak 150 minut týdně. „Nemůžeme sedět se založenýma rukama a přihlížet opravdové epidemii nadváhy a obezity. Ohrožené jsou životy milionů Mexičanů,“ prohlásil prezident. Sám obezitou netrpí.

Obezita
Zdroj: ČTK/AP/Rui Vieira

Průmyslníci varují - daně ublíží ekonomice

Kongres schválil speciální daně navzdory mohutnému lobbování od potravinového a nápojového průmyslu. Jeho představitelé varovali, že daně jen málo nebo vůbec nepomohou zmírnit mexický problém s obezitou - zato poškodí ekonomiku.

Mexiko má nyní vyšší počet lidí trpících nadváhou než Spojené státy a také nejvyšší počet osob trpících cukrovkou mezi 34 státy OECD. Podle oficiálních údajů každý Mexičan ročně průměrně vypije 163 litrů cukrem slazených nápojů, což je nejvyšší množství na světě.

I to má podle lékařů negativní vliv na zdraví. Obezitě už přezdívají druhý nepřítel Mexika. Počet lidí, kteří v zemi každoročně zemřou na nemoci s ní spojené, totiž snadno překonává oběti drogových válek.

Mexiko schválilo speciální daně na cukr a tučné potraviny (zdroj: ČT24)