Snowden chce přijet do Německa vysvětlovat. A rád by tam zůstal

Berlín/Moskva - Azylant Edward Snowden je ochoten přijet do Německa promluvit o odposleších a sledování americkými tajnými službami. Řekl to německému poslanci za Zelené. Hans-Christian Ströbele se s ním sešel v Moskvě. Snowden by ale po vládě požadoval, aby v Německu mohl zůstat a byl tam v bezpečí. Před americkými úřady se v současné době skrývá v Rusku. Německá vláda o schůzce poslance se Snowdenem předem nevěděla. Podle Ströbeleho by ale Snowden ze všeho nejraději vypovídal před komisí amerického Kongresu.

Vztahy USA s Německem a celou Evropskou unií vážně narušily informace o tom, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) sledovala mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové. List The Guardian nedávno s odvoláním na Snowdenova zjištění napsal, že terčem amerického sledování bylo až 35 světových státníků.

Snowden jako svědek v nekončící kauze?

Němečtí Zelení a postkomunistická Levice požadují kvůli aféře vytvoření zvláštního parlamentního výboru, předseda kontrolního výboru Spolkového sněmu Thomas Oppermann ze sociální demokracie (SPD) dokonce navrhl, aby si tento výbor předvolal Snowdena jako svědka. 

Německý poslanec za Zelené Hans-Christian Ströbele prohlásil, že Snowden má zájem na vysvětlení celého příběhu. Američan tak chce údajně zajistit, aby rozvědky už nemohly v budoucnu narušovat právo lidí na soukromí. Podle Ströbeleho by Snowdenova výpověď byla cenná, protože díky svému dřívějšímu působení v amerických tajných službách může vynesené dokumenty i správně interpretovat.

„Stále také zdůrazňoval, a to i v odpovědi na moji otázku, zda je připraven poskytnout informace v Německu před německým parlamentem, že by dal přednost tomu, aby nejprve mohl předložit fakta Kongresu USA,“ dodal Ströbele. Před kongresovým výborem by Snowden chtěl svědčit a vysvětlit svou situaci.

Lon a Edward Snowdenovi
Zdroj: ČT24

Snowden slíbil, že bude v Rusku zticha

Snowden vyzradil informace o tajném programu USA na sledování internetové komunikace a telefonních hovorů ve světě v polovině roku. Nyní se skrývá před americkými úřady v Rusku, kde získal roční azyl. USA opakovaně a neúspěšně žádají Moskvu o jeho vydání.   

Ströbele nyní upozornil na to, že kdyby zástupci německého parlamentu chtěli Snowdena vyslechnout v Rusku, mohlo by to způsobit problémy. Snowden totiž kvůli získání ruského azylu Moskvě slíbil, že během pobytu v Rusku nezveřejní žádné informace, které by poškodily Spojené státy.

Ströbele o Snowdenově případném příjezdu

„Snowden by nemohl přijet do Německa jen kvůli výpovědi, protože ruský azyl mu umožňuje zůstat jen v Rusku. Pokud by zemi opustil, už by se nemohl vrátit. Do Německa by Snowden přijel jen tehdy, pokud by se zde mohl cítit bezpečně.“

Poslanec rovněž novinářům ukázal Snowdenův dopis určený členům německé vlády a poslancům. Bývalý pracovník NSA v něm uvádí, že během své práce pro americkou rozvědku byl svědkem systematického porušování zákonů, se kterým se nemohl smířit. Zároveň napsal, že je připraven spolupracovat při objasňování informací z dokumentů NSA, které z rozvědky vynesl, pokud bude mít jistotu, že ho kvůli tomu nečeká americké pronásledování.

Azylant už v Rusku pracuje - pro internetový portál

Snowden si nyní po několika měsících hledání našel v Rusku práci. Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb prostřednictvím svého advokáta oznámil, že ho zaměstnal
jistý komerční ruský internetový portál. Několik nabídek na zaměstnání americký programátor údajně odmítl, stejně jako i „spoustu“ nabídek k sňatku.