Škatulata na ISS: Sojuz uvolnil místo jinému Sojuzu

New York - Trojice astronautů na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) úspěšně přemístila loď Sojuz k jinému dokovacímu uzlu. Manévr, který řídil zkušený ruský kosmonaut Fjodor Jurčichin, trval podle NASA 21 minut. Na uvolněné místo má ve čtvrtek dosednout jiná dopravní loď Sojuz s tříčlennou mezinárodní posádkou. Na palubě bude mimo jiné také olympijský oheň.

Do přemístění Sojuzu se zapojila kromě Jurčichina americká astronautka Karen Nybergová a italský kosmonaut Luca Parmitano. Trojice se nejprve přesunula do Sojuzu zaparkovaného u dokovacího uzlu Rassvet a pak přemístila dopravní loď k uzlu Zvezda. Sojuz řízený Jurčichinem se přitom otočil kolem své osy a obletěl celou ISS.

Uvolněný dokovací prostor obsadí příští týden dopravní Sojuz TMA-11M s příští posádkou, kterou budou tvořit Rus Michail Ťurin, Japonec Koiči Wakata a Američan Richard Mastracchio. V úložném prostoru jejich Sojuzu bude přichystána speciální schránka s olympijským ohněm, která se jako součást symbolické vesmírné štafety s trojící kosmonautů vypraví ve čtvrtek k ISS.

Příští týden v sobotu mají s olympijskou štafetou vystoupit do otevřeného vesmíru kosmonauti Oleg Kotov a Sergej Rjazaňskij. Zpět na Zemi pochodeň dopraví Jurčichin, Nybergová a Parmitano, kteří se vracejí s vesmírné mise 10. listopadu. Oheň pak počátkem února vzplane na stadionu v Soči při slavnostním zahájení zimních olympijských her.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24