Na kole pod vlivem? V Polsku hrozí vězení

Varšava - Polská policie trestá cyklisty pod vlivem alkoholu nejen pokutami, ale i odnětím svobody. Umožňuje jí to zákon z roku 2000. Polsko tak získalo přezdívku cyklistické Saúdské Arábie. Kvůli této praxi už skončilo za mřížemi přes 200 tisíc Poláků. Tamní cyklisté i vězeňští experti proti této praxi protestují. Polská police ale namítá, že pravidla musí platit pro všechny účastníky silničního provozu stejně.

Cyklistika je v rovinatém Polsku velmi populární. Kolo se dokonce stalo jakýmsi symbolem Varšavy. Systém veřejných půjčoven je v polské metropoli velmi oblíbený a každým rokem roste. Ve špičce si kolo půjčí až 15 000 lidí. Polští cyklisté mají ale kromě ekologického způsobu dopravy v oblibě také alkohol. Není proto žádnou výjimkou posilnit se před cestou několika sklenicemi silně alkoholického piva.

S mírou alkoholu jdou tak stranou jakékoliv zábrany a snadno může dojít k neštěstí. Polská policie proto provádí pravidelné kontroly a hříšníky nejen pokutuje, ale přes soudy posílá i za mříže. Od roku 2000 jde už o 200 tisíc lidí, kteří si v průměru odsedí jeden rok vězení. Podle kritiků zákona jsou kvůli tomu polské věznice zbytečně přeplněné. Polská policie si ale stojí za svým a tvrdí, že za mříže posílá jen nejhorší případy.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)