Útok dronu zabil šéfa Talibanu Mahsúda - tentokrát asi opravdu

Islámábád - Při útoku bezpilotního letadla v Pákistánu zahynul šéf pákistánského islamistického hnutí Taliban Hakimulláh Mahsúd. Zprávy o jeho smrti se sice v minulosti objevily už několikrát, dnes ale několik zpravodajských, armádních i povstaleckých zdrojů na různých místech země potvrdilo, že vůdce hnutí zahynul na kmenovém území Severního Vazíristánu. Mahsúdovu smrt údajně potvrdil i Taliban, podle něhož se bude konat pohřeb v sobotu odpoledne v severovazíristánském Miranšáhu.

Bezpilotní techniku v regionu používají USA. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vypsal na dopadení tohoto militantního islamisty odpovědného za různé teroristické činy odměnu pět milionů dolarů (96 milionů korun). Na seznamu nejhledanějších teroristů na webové stránce FBI byl Mahsúd na desátém místě.

Podle zpravodajských zdrojů agentury bezpilotní letoun vypálil čtyři rakety na objekt ve vesnici Danda Darpa Khel, která leží asi pět kilometrů od Miranšáhu. Při úderu zahynuli nejméně čtyři lidé, vedle Hakimulláha Mahsúda i jeho řidič Abdalláh Mahsúd, tělesný strážce Tárik Mahsúd a také strýc. Úder byl údajně proveden po schůzce 25 talibanských vůdců věnované nabídce vlády k jednání.

Severní Vazíristán leží u hranic s Afghánistánem a je dlouhodobě baštou ozbrojenců včetně afghánského Talibanu a jejich spojenců z al-Káidy a pákistánské odnože Talibanu. Hakimulláh Mahsúd převzal vedení pákistánského Talibanu v roce 2009 poté, co byl tehdejší vůdce hnutí Baitulláh Mahsúd zabit - rovněž při útoku bezpilotního letadla.