V Aténách zastřelili dva členy Zlatého úsvitu

Atény - Neznámí útočníci zastřelili na západním předměstí Atén dva členy neonacistické strany Zlatý úsvit a jednoho zranili. Úřady z útoku podezírají příslušníky krajní levice. Vláda i opoziční strany útok odsoudily a vyjádřily obavy z ohrožení demokracie v zemi.

Incident se odehrál u kanceláře strany Zlatý úsvit. Podle právního zástupce tohoto uskupení Jorgose Germenise jsou oběťmi dva muži ve věku 22 a 27 let. Zastřeleni byli jedním ze dvou mužů na motorce, která se k nim přiblížila. Střelbu zaznamenala bezpečnostní kamera, útočníci ale měli na hlavách helmy. Postřelený 29letý muž byl převezen do nemocnice.

Mluvčí Zlatého úsvitu Ilias Kassidiaris vraždu označil v řecké televizi Star TV za teroristický útok, který byl pečlivě naplánovaný. Řecký ministr veřejného pořádku Nikos Dendias vyjádřil znepokojení nad incidentem a prohlásil, že úřady nedovolí, aby si v Řecku mezi sebou znesvářené strany vyřizovaly účty.

Telefonát Soni Dorňákové Stamu (zdroj: ČT24)

Útok nastal jen několik týdnů poté, co řecké úřady obvinily šest poslanců Zlatého úsvitu ze „zločinného spolčení“. Řecká justice vede tažení proti neonacistům po vraždě levicového aktivisty a rappera Pavlose Fisase, kterou spáchal jeden ze žhavých stoupenců Zlatého úsvitu.

Vládní strany i úřady se domnívají, že tato neonacistická strana funguje jako zločinecká organizace. Řecký parlament rozhodl před týdnem o odebrání státní finanční podpory Zlatému úsvitu. Text usnesení stanoví, že strany, jejichž předáci nebo alespoň desetina poslanců jsou trestně stíháni za zločinné spolčení nebo teroristické činy, ztrácejí nárok na peníze od státu.