Situaci v Iráku je třeba řešit politicky, shodli se Obama a Málikí

Washington - Na nutnosti řešit stávající výrazně zhoršenou bezpečnostní situaci v Iráku pokojnou cestou se shodli americký prezident Barack Obama s iráckým premiérem Núrím Málikím. K jednání o možnostech posílení boje proti irácké odnoži al-Káidy se oba politici sešli ve Washingtonu právě v den, kdy irácká vláda zveřejnila informaci, že při říjnových násilnostech v Iráku zahynulo 964 lidí. Jde o nejhorší měsíční bilanci od roku 2008.

USA chtějí, aby Irák přijal volební zákon, aby Iráčané mohli řešit své rozpory politickou cestou a neuchylovali se k násilí. Chceme být silným partnerem prosperujícího, demokratického Iráku zahrnujícího všechny etnické a náboženské skupiny, řekl Obama po schůzce. Obamova administrativa se neúspěšně pokoušela přimět Irák k sestavení vlády se širším zastoupením menšin. Málikí dnes ujistil, že chce, aby se volby plánované na příští rok uskutečnily ve stanoveném termínu.

Setkání s Obamou je vrcholným bodem nynější Málikího návštěvy USA. Jedním z jejích hlavních cílů bylo podle médií údajně požádat USA o další zbraně proti teroristům. Nejmenované zdroje z americké vlády podle předcházejících informací v médiích uvedly, že USA podpoří boj irácké vlády proti al-Káidě, a to i vojenským materiálem a zpravodajskou pomocí. O takovém příslibu se ale Obama ani Málikí po dnešním setkání nezmínili. 

Od začátku roku dosáhl počet obětí násilností v Iráku 6 000. Za útoky jsou především členové irácké al-Káidy, což je sunnitská organizace, která rozpoutala vlnu násilí v letech 2006 a 2007 během přítomnosti amerických vojáků v Iráku. Jejich terčem jsou hlavně šíité, jichž je v Iráku většina. Dle al-Káidy utlačují sunnitskou menšinu a snaží se ji vyřadit z podílu na moci.

Před Málikího setkáním s Obamou několik amerických senátorů upozornilo Obamu, že příčinou vzrůstajícího násilí v Iráku je právě Málikí. V dopise prezidentovi členové zahraničního a branného výboru Senátu tvrdí, že premiér má velký podíl na obnově sektářského násilí v Iráku, které je prý zčásti také důsledkem bojů v sousední Sýrii.

Horizont 24 o iráckém premiérovi (zdroj: ČT24)

„Špatné řízení irácké politiky se podílí na růstu násilí. Málikího šíitská vláda je pod přílišným a neblahým vlivem Íránu, což vede sunnitskou menšinu k extremismu. Totéž Irák vehnalo do občanské války v minulém desetiletí. Obáváme se, že se to může opakovat,“ stojí v dopise senátorů.

Poslední měsíce je Málíkí na ostří nože skoro se všemi stranami své vládní koalice. Zatímco na začátku své kariéry sliboval své zemi mír, teď ji jeho diktátorské manýry vedou zpět do občanské války.

Vydáno pod