Pákistánský Taliban má nového vůdce

Islámábád – Pákistánská odnož Talibanu si vybrala nového vůdce Chána Saída. Dosavadní druhý muž v hierarchii hnutí nahradí na nejvyšším postu Hakimulláha Mahsúda, kterého v pátek zabilo americké bezpilotní letadlo. Útok dnes odsoudila pákistánská vláda a islamisté slíbili pomstu; svého velitele dnes před úsvitem pochovali. Islámábád si předvolal amerického velvyslance.

Chán Saíd byl dosud velitelem islamistických oddílů v Jižním Vazíristánu. Předpokládá se, že loni zorganizoval útok na vězení na severovýchodě Pákistánu, při němž uteklo téměř 400 vězňů. Na svědomí prý má i útok na jednu z leteckých základen pákistánské armády provedený rovněž v roce 2012. Mezi favority na uvolněný post byl vedle Chána Saída například Maulán Fazlulláh, místní velitel z údolí Svát.

Hakímulláha Mahsúda zabil bezpilotní letoun, který vypálil při úderu čtyři rakety. Spolu s ním zahynuli nejméně tři další lidé. Zprávy o Mahsúdově smrti se v minulosti objevily už několikrát, tentokrát však jeho smrt potvrdilo i samo islamistické hnutí Taliban. Podle svědků citovaných agenturou Reuters je Mahsúdovo tělo „poškozené, ale rozpoznatelné“.

Islámský radikál zahynul na kmenovém území Severního Vazíristánu. Jeho spolubojovníci jej tajně pochovali dnes před úsvitem. Původně se měl pohřeb konat kolem poledne místního času v Miranšáhu, správním středisku kmenového území Severní Vazíristán, byl ale uspíšen kvůli možnému dalšímu útoku Američanů.

Útok na Mahsúda dnes pákistánská vláda odsoudila jako snahu Spojených států zabránit plánovaným mírovým rozhovorům s povstalci. Úder byl údajně proveden po schůzce 25 talibanských vůdců věnované nabídce pákistánské vlády k jednání. Někteří politici kvůli tomu vyzvali, aby se odvetou zablokovaly zásobovací cesty pro americké vojáky v Afghánistánu. Pákistánský ministr informací Parvíz Rašíd ale vyjádřil přesvědčení, že Mahsúdova smrt mírové rozhovory nepoškodí. „Můžeme říct, že tentokrát střely bezpilotního letounu mířily na jednání o míru, my ale tato jednání nenecháme zemřít,“ prohlásil na tiskové konferenci.

Pákistánské ministerstvo zahraničí si předvolalo amerického velvyslance a protestovalo proti smrtícímu útoku za pomoci bezpilotního letounu. Označilo jej za „kontraproduktivní vůči úsilí pákistánské vlády nastolit mír a stabilitu v Pákistánu a v regionu“.

Islamisté se ale už nechali slyšet, že smrt svého vůdce nenechají jen tak. „Každá kapka Hakímulláhovy krve se změní v sebevražedného atentátníka. Amerika a její přátelé nebudou šťastní, protože se za krev našeho mučedníka pomstíme,“ prohlásil mluvčí pákistánského Talibanu.

Vydáno pod