Dvoutunová puma nakrátko vyhnala 20 tisíc Dortmundských z domů

Dortmund – Pyrotechnici zneškodnili nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války nalezenou v západoněmeckém Dortmundu. Kvůli jejímu nedávnému nálezu museli dnes vyklidit okruh 1,5 kilometru, své domovy muselo z bezpečnostních důvodů opustit na 20 tisíc místních obyvatel. Pyrotechnici pumu zneškodňovali déle, než původně plánovali. Až po čtvrté hodině odpoledne policie zrušila uzávěru ohrožené oblasti a lidé se mohli vrátit domů.

Bombu vážící 1,8 tuny vydalo podzemí ve čtvrti Hombruch, v půlce týdne ji odhalilo letecké snímkování. Pumu na Dortmund shodily během náletů za druhé světové války britské bombardéry.

Ráno policie okolí místa nálezu uzavřela pro jakoukoli dopravu a do 11 hodin museli všichni lidé na několik hodin opustit vytyčenou oblast. V ohrožené oblasti byla i nemocnice a několik domovů pro seniory. Na evakuaci dohlíželo 1 200 příslušníků bezpečnostních složek. „Každému musí být jasné, že zůstávat za těchto okolností v bezpečnostní zóně je životu nebezpečné,“ varovala radnice.

Nález tak veliké pumy se podle odborníků řadí již spíše k raritám, v Dortmundu se naposledy podobná puma zneškodňovala v roce 1998. Stejně velká bomba se našla před dvěma lety v Koblenci, tenkrát se muselo z bezpečnostních důvodů evakuovat dokonce 45 tisíc lidí. Menší bomby nicméně pyrotechnici v Německu zneškodňují často: za poslední dva roky zasahovali například v Berlíně, Postupimi, Mnichově či Halle.