Suvenýry z vyhlazovacích táborů už se na eBay nabízet nebudou

Londýn - Aukční server eBay se omluvil, že na jeho stránkách bylo ještě nedávno ke koupi několik desítek předmětů spojených s holocaustem. Bulvární nedělník The Mail on Sunday upozornil, že se tu nabízejí třeba pásky s Davidovou hvězdou nebo osobní věci vězňů z koncentračních táborů. Server eBay následně příslušné inzeráty vymazal a oznámil, že kvůli pochybení daruje v přepočtu asi tři čtvrtě milionu korun na dobročinné účely.

Mail on Sunday našel mezi inzeráty třeba ten, který v přepočtu za 350 000 korun nabízel uniformu polského pekaře, jenž později zahynul v Osvětimi. Ke koupi byly třeba i boty nebo kartáčky na zuby dalších lidí, kteří přišli o život ve vyhlazovacích táborech, nebo otlučený kufr jednoho z deportovaných židů. Deník odsoudil praxi jako chorou a nemorální.

Abraham Cooper, Centrum Simona Wiesenthala, Los Angeles:

„Je prostě nechutné, že eBay vydělává na vězeňském oblečení obětí holocaustu. Takové vzácné předměty patří jen do muzeí.“

Největší světový aukční server reagoval prakticky okamžitě. „Aukci předmětů takové povahy nepovolujeme, a stránky proto s pomocí nejmodernějších technologií prohledávají tisíce našich zaměstnanců, kteří mají zabránit, aby se takové věci nedaly prodávat. Velmi litujeme, že jsme nedostáli našim standardům,“ uvedl eBay ve svém prohlášení. Britské ani americké zákony nicméně neporušil.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Dědictví z koncentračních táborů prodával Victor Kempf, Ukrajinec žijící v Kanadě. Oblečení údajně získal od uznávaného amerického obchodníka. Sám se označuje za historika: předměty prý prodává, aby sloužily jako historické dokumenty. Z peněz si podle svých slov platí vydávání vlastních knih.