Francie v šoku: Vražda novinářů v Mali byl chladnokrevný čin teroristů

Paříž - Sobotní zabití dvou francouzských rozhlasových reportérů na severu Mali bylo chladnokrevnou vraždou, za níž stojí teroristé. Francie chce pro své občany zajistit zvýšení bezpečnosti v oblasti kolem města Kidal, kde byli novináři uneseni. Po zvláštním zasedání ministrů s prezidentem Françoisem Hollandem to řekl šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius. Neupřesnil přitom, o jaké teroristy šlo.

Z Kidalu byli v sobotu uneseni reportéři rozhlasové stanice RFI Ghislaine Dupontová a Claude Verlon poté, co dokončili rozhovor s jedním z předáků tuarežského separatistického hnutí MNLA. Podle svědků únosci hovořili jazykem Tuaregů. Francouzi byli krátce po únosu nalezeni nedaleko města zastřeleni.

Laurent Fabius, francouzský ministr zahraničí:

„Zločin proti novinářům je dvojitý zločin. Je i proti svobodě informovat a být informován.“

Způsob provedení únosu připomíná praktiky al-Káidy, nicméně se předpkládá, že pachatelé chtěli držet oba novináře jako rukojmí a zastřelili je až poté, co zjistili, že je kvůli probíhající pátrací operaci nestihnou odvézt do úkrytu. Těla reportérů jsou nyní na cestě do Bamaka.

Claude Verlon a Ghislaine Dupontová
Zdroj: ČTK/AP/RFI, HO

Právě v Kidalu se loni zrodilo povstání Tuaregů, k nimž se přidali islamisté napojení na teroristickou síť al-Káida. Povstalci a islamisté uvrhli zemi v chaos, což přimělo letos v lednu Francii k vojenskému zásahu. Francouzské jednotky s pomocí vládních vojsk nakonec vzbouřence z většiny jejich bašt vytlačily.

Dva týdny po nástupu nového prezidenta do úřadu ale na severu Mali propukly nové násilnosti. Mohou souviset i s blížícími se parlamentními volbami, jejichž první kolo se má konat 24. listopadu.

Francie svou armádu začala z Mali postupně stahovat a na místě od léta působí mise OSN. V současné době ji tvoří na 6 000 vojáků, především z afrických států. Do konce roku se má rozšířit na 12 600 mužů. OSN minulý měsíc vyzvala k rychlému posílení mise o vojáky a vrtulníky.