Nástupce zabitého velitele jsme ještě nezvolili, tvrdí pákistánský Taliban

Islámábád - Pákistánský Taliban popřel zprávy, že již zvolil nástupce svého šéfa Hakimulláha Mahsúda, který zahynul v pátek při útoku amerického bezpilotního letounu. „Zatím jsme nového vůdce nezvolili. Prozatímním vůdcem jsme jmenovali šéfa naší ústřední rady Asmatulláha Šahína Bhitaního,“ řekl agentuře AFP mluvčí islamistů Šahidulláh Šahíd. Popřel tak sobotní zprávy, že novým šéfem byl zvolen Chán Saíd.

Spojené státy dnes vyhýbavě zareagovaly na kritiku, která se na ně snesla z Islámábádu. Podle pákistánské vlády měl smrtící úder amerického bezpilotního letadla za cíl překazit plánované mírové jednání s islamistickými povstalci. Ti za zabití Mahsúda pohrozili mstou.

Mluvčí ministerstva zahraničí USA prohlásil jen, že tato otázka mírových jednání s povstalci jsou čistě vnitřní záležitostí Pákistánu. Nicméně zároveň poukázal na to, že obě země nadále „sdílejí životně důležitý strategický cíl, jímž je ukončit násilí extremistů a vybudovat prosperující, stabilní a mírový region“.

Pákistánská vláda dnes dala najevo své rozladění mimo jiné sdělením, že se zamyslí nad přehodnocením svých vztahů s USA na vysoké úrovni. Ministr vnitra Čaundrí Nisar Ali Chán prohlásil, že „vražda Mahsúda je vraždou celého mírového úsilí“. Přesto vláda podle jeho slov chce v rozhovorech s islamisty pokračovat.

Hakímulláha Mahsúda zabil bezpilotní letoun, který při náletu vypálil čtyři rakety. Úder byl údajně proveden po schůzce 25 talibanských vůdců věnované nabídce pákistánské vlády zahájit jednání. Navíc se tak prý stalo den před tím, kdy vláda chtěla za Mahsúdem vyslat tříčlenný vyjednávací tým

Shromáždění talibanských velitelů a kmenových náčelníků, které následovalo po tajném pohřbu Mahsúda, podle některých agenturních zpráv v sobotu zvolilo novým šéfem pákistánského Talibanu Chána Saída. Dnes se však ukázalo, že definitivní rozhodnutí ještě nepadlo. Chán Saíd, dosavadní druhý muž pákistánského Talibanu, nicméně zůstává jedním z favorizovaných nástupců. Vedle Bhitaního k nim patří i Maulán Fazlulláh, místní velitel z údolí Svát.

Proti Saídovi, pro kterého v sobotu byla většina shromážděných, se prý část velitelů postavila, a proto se čeká na vyjádření dalších představitelů pákistánského Talibanu, kteří nebyli přítomni.