Karzáj: Mahsúd zemřel v nesprávný čas

Kábul – Smrt šéfa pákistánského Talibanu Hakimulláha Mahsúda byla špatně načasovaná. Prohlásil to afghánský prezident Hamíd Karzáj, který doufá, že Mahsúdova smrt neovlivní mírový proces v regionu. Vůdce pákistánského Talibanu v pátek zabil útok amerického bezpilotního letounu. Islamističtí povstalci za to pohrozili odvetou.

Podle Karzáje se úder dronu uskutečnil „ve špatně zvolenou dobu“. „Doufám, nebude mít vliv na mírový proces,“ uvedl prezident.   

Zásah Američanů kritizovala také vláda v Islámábádu, která prý zváží přehodnocení svých vztahů s USA na vysoké úrovni. Ministr vnitra Čaundrí Nisar Ali Chán v neděli prohlásil, že „vražda Mahsúda je vraždou celého mírového úsilí“. 

Mahsúda zabil bezpilotní letoun, který vypálil čtyři rakety po schůzce 25 talibanských vůdců. Ti jednali o nabídce pákistánské vlády zahájit mírové rozhovory. Vláda chtěla kvůli tomu dokonce za Mahsúdem vyslat tříčlenný vyjednávací tým.   

Shromáždění talibanských velitelů a kmenových náčelníků, které následovalo po tajném pohřbu Mahsúda, podle některých agenturních zpráv v sobotu zvolilo novým šéfem pákistánského Talibanu Chána Saída. Pákistánští islámští radikálové to však v neděli dementovali; definitivní rozhodnutí o Mahsúdově nástupci podle nich ještě nepadlo.