Obama tápe a ztrácí body. Ubírá mu je špehovací aféra i Obamacare

Washington - Dosud nejnižší podpora politiky u veřejnosti - takové je hodnocení prvního roku amerického prezidenta Baracka Obamy v rámci jeho druhého funkčního období. Vyplývá to z nejnovějších průzkumů veřejného mínění. Může za to třeba nedůrazný postoj k Sýrii, kauza údajných odposlechů nebo potíže s rozběhem zdravotní reformy.

Uplynulo 12 měsíců od Obamova opětovného zvolení do úřadu. Tehdy porazil se značným náskokem republikána Mitta Romneyho. První rok druhého mandátu ale končí s historicky nejnižší podporou své politiky u veřejnosti - podle průzkumu NBC News jeho činnost schvaluje jen 42 procent Amričanů - před rokem to bylo 53 procent. „Myslím, že sám Obama by si ten poslední rok představoval jinak,“ podotkl šéfredaktor zahraniční redakce ČT Michal Kubal.

Intervence do Sýrie se nekonala, z krize těžil Putin

Časopis Forbes před pár dny označil ruského prezidenta Vladimira Putina za nejvlivnějšího vládce světa. Pro Obamu zbyla až druhá příčka. Podle Kubala ale zůstávají Spojené státy ve světě číslo jedna. „Rusko vůbec nemá šanci se jí rovnat, co se týče globálního dopadu a schopnosti projektovat svůj vliv a vojenskou sílu kdekoli ve světě,“ okomentoval žebříček Kubal.

„Rusko mělo to štěstí, že mělo velký vliv na zemi, která zajímala svět hodně – na Sýrii. Pro Moskvu to byla velmi výhodná hra,“ dodal Kubal. Rusko tak nastartovalo diplomatické řešení, jež by mělo Syřanům zaručit, že se vyhnou vojenským úderů zvenčí.

Obamovi nejvíc zavařil Snowden

Před rokem mluvil prezident zejména o imigrační reformě nebo nastartování růstu. „Na tyto důležité věci mu ale nezbývá čas. Můžeme se bavit o tom, jestli to je zcela jeho vina. Řekl bych, že je to tak 60 ku 40, že ne. Spíše se jedná o shodu okolností, jež mu nepřejí,“ míní Kubal.

Za Obamův největší problém považuje aféru se špehováním, kterou rozvířil bývalý zaměstnanec NSA Edward Snowden. „Takovou akci by – minimálně rády – dělaly všechny státy na světě. Možná jen nemají tolik prostředků jako USA,“ podotkl Kubal s tím, že právě tato aféra je „velmi nešťastná“, jelikož komplikuje vztahy s nejbližšími Obamovými spojenci.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Matt Rourke

Zdravotnická reforma odstartovala fiaskem

Další vrásky na čele vytvořily prezidentovi technické potíže při rozjezdu zdravotnické reformy, tedy takzvané Obamacare, za niž Obama dlouhodobě bojoval. „Američané příliš neřeší odposlechy ani Sýrii, ale tato reforma se skutečně bude týkat většiny Američanů. Ten odklad je jen takovou trapnou tečkou,“ konstatoval Kubal.

Obamově prosazování zákonů vůbec neprospívá ani absolutní polarizace politické scény, tedy rozpory mezi republikány a demokraty. „Začalo to už za Billa Clintona a doufejme, že nyní polarizace vrcholí. Ta neschopnost domluvit se na jakémkoliv kompromisním návrhu skutečně ochromuje Ameriku,“ zdůraznil Kubal.

Druhá funkční období prezidentům většinou moc nevycházejí

Komentátorka listu The Dallas Morning News Ruth Marcusová připomněla, že druhá
funkční období prezidentů USA mají sklon se všeobecně hroutit – nejde tu jen o Obamu. Příkladem jsou takzvaná aféra Írán-Contras, kdy administrativa prezidenta Ronalda Reagana prodávala ilegálně zbraně Íránu a z výtěžku financovala povstalce v Nikaragui, sexuální skandál Billa Clintona se stážistkou Monicou Lewinskou nebo váhavá reakce George Bushe mladšího na hurikán Katrina.

Michal Kubal k Obamově 5 rokům v Bílém domě (zdroj: ČT24)
Vydáno pod