Násilí v čínských nemocnicích: S lékaři se rvou pacienti i příbuzní

Peking - Řada Číňanů je už delší dobu nespokojená se zdravotní péčí v zemi. A někteří nezůstávají jen u slov. Podle listu The New York Times (NYT) se čínské nemocnice stávají bitevním polem – naštvaní pacienti či jejich příbuzní se tu perou s lékaři a zdravotnickým personálem. Čísla státních zdravotnických organizací přitom bijí na poplach: v průměru prý k útokům dochází jednou za dva týdny v každé nemocnici.

Čínští pacienti dlouho volali po lepší péči a kvalifikovanějších lékařích – teď jim ale zjevně došla trpělivost. „Myslím si, že by tu policie měla mít stálou základnu,“ prohlásil neurochirurg pracující v nemocnici v Šeng-ťingu. „Neustále mám pocit, že nám tu hrozí nebezpečí,“ sdělil NYT.

Ve městě Šeng-ťing se situace tak zhoršila, že úřady rozhodly o rozmístění policistů v nemocnicích. Čínští zdravotní odborníci ale nakonec vyhráli, když argumentovali tím, že policisté mají sloužit veřejnosti, nikoli jako osobní bodyguardi lékařů.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/WAVEBREAK

Od roku 2002 počet útoků stoupal průměrně o pětinu ročně

Jen za poslední dva říjnové týdny se stalo v čínských nemocnicích šest závažných incidentů. Při jednom z nich skončil lékař s poškozeným okem a natrženou slezinou, když ho zbili příbuzní pacienta, ke kterému je nechtěl pustit na jednotku intenzivní péče. V dalším případě pacient svého lékaře v provincii Če-ťiang dokonce ubodal, protože nebyl spokojený s léčbou.

Příčiny tohoto stavu jsou podle analytiků dobře známé. Patří mezi ně všeobecný nedostatek důvěry Číňanů k lékařům, dlouhé čekací lhůty na zákroky a korupce na každém stupni. Svou roli sehrává i veřejnost, která převážně nemá ponětí o zdravotních problémech. Léčba je často navíc drahá a může rodinu zcela zruinovat. Pokud přitom nepřinese pozitivní výsledky, nemocní i jejich příbuzní mají tendenci z neúspěchu vinit lékaře a uchýlit se i k násilí.