New York volí starostu: Šanci má i kandidát s českými předky

New York – Největší americké město si volí svého starostu. Newyorčané vybírají mezi demokratem Billem de Blasiem a bývalým šéfem dopravního úseku New Yorku a politikem s českými kořeny – republikánem Joem Lhotou. Průzkumy favorizují de Blasia, který by mohl díky kampani zacílené na citlivá „multirasová“ témata vyhrát až o 45 procent. V takovém případě by šlo o nejvýraznější vítězství za více než 120 let.

Navzdory očekávaným šancím je z českého pohledu zajímavý právě kandidát republikánů Lhota. Dlouho působil jako náměstek bývalého starosty Rudiho Giulianiho a také šéfoval newyorské dopravě. Ve více než osmimilionovém městě má pověst dobrého krizového vůdce, který například po ničivém hurikánu Sandy dokázal železniční dopravu jako jednu z prvních postavit na nohy.

Ačkoliv sociální a multirasová témata byla doménou spíše jeho konkurenta, na vlastní multietnický původ upozornil v kampani i Lhota. Rodina jeho otce pochází z jižních Čech, z matčiny strany má ruské a italské předky. „Jsem velmi rád, že pocházím z Čech. Vím, že je tam spousta vesnic, které se jmenují Lhota. Jsem velmi hrdý na Červenou Lhotu, ten krásný zámek, který stojí u rybníku,“ zmínil republikánský aspirant na starostu.

Kandidát na starostu New Yorku Joe Lhota
Zdroj: ČTK/ABACA/Dennis Van Tine

Podle analytiků by však Lhota ani jako výborný řečník a taktik nedokázal porazit zburcované voliče demokratů. Ti chtějí po 20 letech vidět v čele radnice svého kandidáta. V New Yorku žije podle studií šestkrát víc demokratů než republikánů. De Blasio tak má cestu do čela radnice lehčí, přestože mnohým vadí, že v mládí koketoval s radikálními komunisty z Nikaragui.

Komentátoři se ale shodují, že demokrat de Blasio vedl dobrou kampaň, kdy získal monopol na „pokroková“ témata, po nichž Newyorčané dychtí. Také šikovně využil obecné únavy dlouhé 12 let trvající vlády současného starosty Michaela Bloomberga, kdysi demokrata a nyní republikána. V kampani De Blasio podle analytiků také obratně využil svou rodinu, čímž se trefil do noty sílící multirasové identity města. Jeho manželkou je totiž Afroameričanka Chirlane McCrayová.

Bill de Blasio
Zdroj: ČTK/AP/Peter Foley

Největším problémem De Blasia je podle analytiků jeho nedostatečná manažerská kariéra. Zřejmě nejdůležitější post zastával v roce 2000, když vedl první senátní kampaň Hillary Clintonové. Proslýchá se, že byl ale odsunut z hlavní linie kvůli své údajné váhavosti. Otázkou tak podle mnohých je, zda si dokáže poradit se 300 tisíci zaměstnanci, rozpočtem ve výši 70 miliard dolarů (přes 1,3 bilionu korun) a spoustou vlaků.

Michael Bloomberg chtěl New York změnit hlavně na zdravější město. Proto zakázal například velké kelímky na limonády a vyhnal kuřáky z restaurací. Za Bloomberga také klesla zločinnost a New York se postavil hospodářsky na nohy. I když se nynější kandidáti snaží v mnohém vůči miliardáři vymezit, právě v ekonomické politice se jím chtějí inspirovat.