Střelba v obchodním centru v New Jersey se obešla bez zranění

New Jersey – V pondělí večer začal neznámý útočník střílet v nákupním centru v americkém městě Paramus v New Jersey. Podle policie by střelec měl být jeden, úřady centrum evakuovaly. Na místě nebyl nikdo zraněn. Podobné případy se ve Spojených státech objevují často. Jednou z příčin je, že právo držet zbraň zajišťuje Američanům přímo ústava.

Podle svědků začal v obchodním domě v Paramusu někdo střílet. Útočník zasáhl také bezpečnostní kamery. Vyděšení zákazníci zavolali policii, která centrum obklíčila. Na místo vyrazila také jednotka SWAT. „Bylo slyšet více ran. Domníváme se, že to byl jeden střelec,“ prohlásila podle Reuters Jeanne Barattaová z místní správy. Zásahové jednotky podle ní dostaly rozkaz prohledat obchod po obchodu celé středisko, které je velmi rozlehlé a má několik podlaží.

Jeden ze svědků popsal v televizi podezřelého jako bělocha, asi třicátníka, oblečeného do černých džín, kožené bundy a motocyklové helmy. Jonathan Astacio byl v době střelby uvnitř centra: „Slyšeli jsme dva hlasité výstřely, pak ještě další dva. Viděli jsme, jak lidé utíkají. Potom už ale nebyly slyšet žádné další rány.“ Podle starosty nikdo ani nezemřel, ani nebyl zraněn. 

V ohrožení byly tisíce lidí

V nákupním středisku tou dobou byly tisíce lidí, na nákupech, na večeři i v kinech. „Všichni jsou v bezpečí, nikdo nebyl zraněn,“ řekl starosta Richard LeBarbiera. Předpokládá, že střelec ze střediska uprchl, protože už o sobě nedal nijak vědět.

Svět nezapomíná na nedávnou tragédii v keňském obchoďáku
   
Nákupní středisko Garden State Plaza, patřící australské firmě Westfield, je jedním z pěti velkých obchodních středisek v Paramusu, známém jako jedna z hlavních nákupních destinací v okolí New Yorku. Incident se přitom odehrál pouhé dva měsíce poté, co skupina ozbrojenců spjatých s teroristickou sítí al-Káida napadla nákupní středisko v Nairobi, kde zabila 67 lidí.

Případy, kdy střelci zaútočí na veřejnost, jsou ve Spojených státech časté. Už v minulém roce – po tragédii na základní škole v Newtownu, kde zahynulo 20 dětí – se v zemi rozpoutala debata o příliš liberálním zákonu o držení zbraní.

Barack Obama, prezident USA:

„V minulých letech jsme čelili řadě tragédií. Střelbě na základní škole v Newtownu, v nákupním středisku v Oregonu, ve Wisconsinu, v kině v Coloradu i na ulicích na místech, jako jsou Chicago nebo Philadelphie. Musíme přijmout opatření, která by takovým tragédiím do budoucna zabránila.“

V americkém Kongresu ale předchozí pokusy o zpřísnění zákonů o držení zbraní ztroskotaly na odporu stoupenců práva na zbraň. V září Obama vzkázal veřejnosti, že už změnu od politiků neočekává. Naopak ji podle něj ale mohou vyvolat sami lidé, kteří budou legislativní zásah vyžadovat.