Trest za puč v Bangladéši: Ortel smrti pro 152 vojáků

Dháka - Bangladéšský soud odsoudil 152 vojáků k trestu smrti za vzpouru, které se měli dopustit v roce 2009. Informaci přinesla agentura AP. Během incidentu zemřelo 74 lidí, mezi nimi i desítky vojenských velitelů. Před soudem v Dháce stanulo přes 800 obžalovaných - 161 z nich dostalo doživotní trest, 256 osob tresty od tří do deseti let odnětí svobody a dalších 271 lidí soud zprostil viny. Obhajoba už oznámila, že se proti verdiktům odvolá.

V únoru 2009 se vzbouřily proti svým představeným stovky příslušníků polovojenské jednotky pověřené ostrahou hranic. Velitelé odmítli vyhovět jejich požadavkům ohledně platů, vybavení či pracovních podmínek.

Vzbouřenci se zmocnili 2 500 zbraní, posléze vnikli na výroční zasedání vysokých velitelů a spustili palbu. Nejméně 57 důstojníků bylo zabito a jejich znetvořená těla byla vhozena do stok nebo hromadných hrobů.

Soud s bangladéšskými vojáky
Zdroj: A.M. Ahad/ČTK/AP Photo

Vzpoura skončila vyjednáváním a nabídkou amnestie pro účastníky rebelie, kterou ale vláda vzala zpět poté, co se objevily hroby s desítkami zabitých příslušníků armády.

Případ odhalil silné napětí mezi vládou a armádou v Bangladéši. Armáda byla rozhořčena, že premiérka Šajch Hasína Vadžídová se rozhodla se vzbouřenci vyjednávat a nepovolila armádě proti nespokojencům zaútočit. Bangladéš zažil v minulosti 21 pokusů o převrat, kdy se armádní vůdci pokusili svrhnout vládu této extrémně chudé jihoasijské země. Dva puče byly úspěšné. 

Trest smrti pro 152 bangladéšských pučistů (zdroj: ČT24)

Bojovníci za lidská práva proces se vzbouřenci kritizovali jako nedůvěryhodný. Organizace Human Rights Watch (HRW) uvedla, že nejméně 47 podezřelých ve vazbě zemřelo a že podezřelí měli jen omezený přístup k právní pomoci. „Soudit stovky lidí hromadně v jediné obrovské soudní místnosti, kdy mají obžalovaní minimální přístup k právníkům, je porušením mezinárodních právních norem,“ konstatoval šéf asijské pobočky HRW Brad Adams.