Muž, který ubodal v norském autobusu tři lidi, měl být vyhoštěn

Oslo - Jednatřicetiletý muž z Jižního Súdánu, který v pondělí v západním Norsku unesl autobus a ubodal v něm tři lidi, měl být dnes vyhoštěn ze země. Podle norského listu Verdens Gang žádal muž v Norsku o azyl. Bydlel v azylovém středisku v městečku Övre Ardal nedaleko místa činu. V pondělí se měl vydat bez ostrahy na cestu do metropole Osla, odkud měl být deportován.

Muž se podle policie zmocnil autobusu, v němž kromě řidiče a něj byli pouze dva cestující. Nikdo z nich nepřežil - jeho obětí se podle všeho stal šofér, jemuž bylo mezi 50 a 60 lety, pasažér ze Švédska v podobném věku a 19letá Norka.

Útočník byl se zraněním převezen do nemocnice. První na místě činu byli hasiči, kteří si mysleli, že jde o dopravní nehodu. Útočník se jim údajně vzdal bez boje a oni ho následně předali policii.

Motiv mužova činu, který se odehrál 220 kilometrů severozápadně od Osla, zatím není oficiálně znám. Norská média dnes nicméně naznačila, že by mohl mít souvislost se skutečností, že občanovi Jižního Súdánu norské úřady zamítly žádost o azyl a on měl být vyhoštěn z Norska. V zemi pobýval od dubna.

Přistěhovalci tvoří v Norsku 13 procent populace a většina jich žije v Oslu. Tam imigranti první či druhé generace představují téměř 30 procent obyvatelstva. Největší skupinou přistěhovalců jsou v současnosti Poláci, dále pak Švédové a Pákistánci. Mnoho imigrantů přichází také ze zemí zmítaných válkami, například ze Somálska nebo Iráku. Podobným případem je i Jižní Súdán.

Útočník ubodal v norském autobusu tři lidi
Zdroj: Cornelius Poppe/ČTK/NTB SCANPIX

Podle statistik se přistěhovalci v Norsku významnou měrou na zločinnosti nepodílejí. Stejná pravidelná autobusová linka mezi Oslem a hornatou oblastí Valdres byla ale už v roce 2003 svědkem krvavého útoku, když tam jeden občan Etiopie zabil řidiče autobusu. Předtím v jednom norském sociálním centru pro imigranty zavraždil žadatele o azyl. Norská justice ho nechala zavřít do psychiatrické léčebny s ostrahou.

Nejnovější zločin by mohl v Norsku zesílit odpor části populace vůči poměrně vstřícné přistěhovalecké politice země. Do vlády se v Norsku letos poprvé dostala populistická Strana pokroku, která je známá svým dlouholetým tažením proti imigraci. Ve volbách získala více než 16 procent hlasů. Jejím členem byl v minulosti i 34letý ultrapravicový extremista a fanatický odpůrce islámu Anders Behring Breivik, který v létě 2011 v Oslu a okolí povraždil 77 lidí.

Vydáno pod