Kasparov chce lotyšské občanství. Nabízí za něj lekce šachu

Riga - Bývalý mistr světa v šachu, ruský opoziční politik Garri Kasparov požádal lotyšský parlament o udělení občanství. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na lotyšské zákonodárce. Kasparov zatím tuto informaci oficiálně nepotvrdil. Několik měsíců ale už pobývá v cizině.

Dopis s Kasparovovou žádostí podle poslance Ainarse Latkovskise dostaly všechny poslanecké kluby lotyšského parlamentu. O žádosti také napsalo několik poslanců na Twitteru.

Podle Latkovskise žádá Kasparov o udělení lotyšského občanství za „mimořádné zásluhy“, ale současně si chce zachovat občanství ruské. „Jako lotyšský občan získám možnost věnovat se bez omezení politické činnosti ve jménu demokracie, míru a spravedlnosti jak v Rusku, tak v dalších zemích, kde se porušují lidská práva a pošlapávají demokratické normy,“ uvedl Kasparov ve své žádosti, z níž cituje server Delfi.

Horizont 24 o Garrym Kasparovovi (zdroj: ČT24)

Kasparov zústává v zahraničí, trvale emigrovat ale nechce

Kasparov také argumentoval tím, že matka jeho syna Vadima je Lotyška, pravidelně navštěvuje Rigu, už v mládí získal v Lotyšsku cenné šachové vítězství a teď je ochoten pomoci lotyšským adeptům šachové hry. Latkovskis tyto důvody nepovažuje za dostatečné, avšak dodal, že parlament by se měl zakrátko žádostí zabývat.

Kasparov se podle ruských médií už od června zdržuje v cizině z obavy, aby se nestal další obětí režimu Vladimira Putina. „Pokračuji v boji s kremelskými zločinci na mezinárodní scéně,“ uvedl podle serveru Newsru.com a dodal, že na trvalou emigraci nepomýšlí. Kasparov patří k nejostřejším kritikům režimu, výraznějšího úspěchu však dosud nedosáhl.

Kasparov, vlastním jménem Harry Weinstein, se narodil 13. dubna 1963 v Baku. Jeho otec byl německý Žid a matka Arménka. Krátce po otcově smrti v roce 1975 přijal matčino jméno. Šachy začal hrát v pěti letech a ve dvanácti se stal juniorským mistrem SSSR. V listopadu 1985 porazil Anatolije Karpova a stal se mistrem světa, ve dvaadvaceti letech nejmladším v historii. Se svým hlavním sokem se utkal o titul ještě třikrát a pokaždé postavení světové jedničky uhájil. V listopadu 2000 v Londýně prohrál souboj o mistra světa s Vladimirem Kramnikem.