K pobřeží USA se řítí pole trosek velké jako Texas

Honolulu - Severovýchodně od Havajských ostrovů plave pole trosek velikosti Texasu, které do moře spláchlo tsunami v březnu 2011. Do moře se tehdy dostalo kolem pěti milionů tun trosek. Zhruba 70 procent z nich se potopilo v bezprostředním okolí japonských břehů. Lehčí kusy ale odnesly mořské proudy napříč Paficikem až k pobřeží Spojených států a Kanady. První trosky se na Aljašku a do Kalifornie dostaly na jaře 2012. Šlo o fotbalový míč, přístavní dok nebo motorku.

Vědci se obávají, že americké a kanadské pobřeží najednou zasáhne celé pole zbytků domů, lodí a dalších trosek. Mohlo by jich být až milion tun.

Vědci z Národního ústavu pro oceány a ovzduší (NOAA) zveřejnili nová data, podle kterých se pole odpadu nyní pohybuje severovýchodně od Havajských ostrovů. Podle ústavu se jednotlivé kusy trosek, popřípadě méně koncentrované skupiny, pohybují v celé oblasti od Aljašky až po Filipíny.

Japonské trosky mířící k USA
Zdroj: ČT24/NOAA

Některé lépe plovoucí kusy se objevily na pobřeží Kalifornie už v roce 2012. Na mělčině u Crescent City uvízl šestimetrový člun patřící námořnímu programu vysoké školy Takata ve městě Rikuzentakata. U břehů státu Washington a Oregon uvízly přístavní doky, u břehů Britské Kolumbie se objevil motocykl. Fotbalový míč vyplavený na Aljašce se dokonce díky jménu jeho majitele mohl vrátit zpátky do školy v Rikuzentakatě.

Japonský přístavní dok vyplavený v americkém Oregonu
Zdroj: ČT24/Isifa/PARKS AND RECREACTION DEPARTMENT