„Rudé kůže“ uráží indiány, Obama je chce přejmenovat

Washington - Ve Spojených státech sílí tlak na přejmenování jednoho z nejslavnějších klubů amerického fotbalu, Washington Redskins. Ono „redskins“, označující rudou kůži, je hanlivé označení pro indiány. Přejmenování podpořil i prezident Barack Obama, stoupenci nového názvu teď agitují v kampani. Podle průzkumů si ale většina Američanů změnu nepřeje.

Hráči Redskins nosí indiány na helmě a mnozí z nich i v srdci. Jenže jméno klubu zní hanlivě nejen podle těch, které označuje, ale i podle slovníků - něco jako negr pro Afroameričany.

Podobných názvů mezi sportovními kluby v zemi ubývá, i díky činnosti indiánských aktivistů. Suzan Harjoová z kmene Čejenů a Maskogiů proti nim bojuje již od 70. let, s řadou klubů se i soudí. „Zbavte se těchto odporných jmen a symbolů, přestaňte je spojovat s naším náboženstvím a ikonografií. To všechno nám ubližuje,“ vzkazuje zastáncům „rudošských“ názvů.

Robert Griffin III
Zdroj: ČTK/AP/Patrick Semansky

Washington Redskins představují v Americe fenomén srovnatelný s nejznámějšími fotbalovými kluby v Evropě. Mají věrné fanoušky, kterých se při každém domácím zápase vejde na stadion 85 tisíc, což je nejvíce v lize. O změně jména klubu nechtějí slyšet.

I podle průzkumů si čtyři z pěti Američanů přejí, aby Redskins zůstali Redskins. Majitel klubu vzkázal, že jméno nikdy nezmění. Nejen kvůli fanouškům. Dokud budou suvenýry s indiány vydělávat, nebude důvod. „Jméno by se nemělo měnit - netýká se rasy, netýká se nedostatku respektu, je to o lásce k Redskins,“ myslí si právní zástupce klubu Lanny Davis.

Indiánské prvky se do jmen klubů dostaly podle původních obyvatel jako důkaz síly a dominance bělochů. Jejich počet ale v posledních letech klesá. „Když se přestalo v roce 1970 používat jméno Little Red na univerzitě v Oklahomě, existovalo přes 3 000 podobných klubů. Teď už jich je jen něco přes 900,“ říká Harjoová.

Zůstali ale ti nejtěžší soupeři, z velké části jde o profesionální kluby. A tak některé zápasy budou i nadále připomínat učebnice dějepisu - to když např. hrají Washingtonští Rudoši proti Kovbojům z Dallasu.