Kouřil jsem crack, přiznal starosta Toronta

Toronto - Starosta největšího kanadského města Toronta Rob Ford se dnes přiznal, že asi před rokem kouřil crack, když byl „namol opilý“. Jeho přiznání následuje po měsících spekulací, zda tuto tvrdou drogu užíval, a po jeho opakovaném odmítání odstoupit. Rezignovat ale nemíní ani tentokrát.

„Ano, kouřil jsem kokain ve formě cracku,“ řekl Ford novinářům při narychlo svolaném brífinku. Pověsti o tom, že existuje video, na němž je Ford zachycen při kouření cracku, se objevily již v květnu. Ford nejprve tvrdil, že žádný videozáznam neexistuje, a odmítal odpovědět na otázky, zda crack někdy užíval. Nicméně torontská policie minulý týden potvrdila, že má záznam z protidrogové operace, na němž se objevuje i starosta.

„Byly chvíle, kdy jsem byl namol opilý. Proto chci vidět to video. Chci, aby každý ve městě to video viděl. Ani si nevzpomínám, že tam byl nějaký záznam nebo video. Chci vidět, v jakém jsem byl stavu,“ řekl čtyřiačtyřicetiletý Ford.

Odmítl ale, že by byl narkoman. „Udělal jsem chyby v minulosti a mohu se jen omluvit… nemohu změnit minulost,“ řekl. „Zkusil jsem to (crack)? Zřejmě v jedné z těch chvil, kdy jsem byl namol opilý, zřejmě někdy před rokem,“ prohlásil.

Odmítl, že by v uplynulých měsících lhal. „Já si na to ani nepamatuju,“ řekl o svém užívání drog.

Zatím není jasné, jak Fordovo přiznání ovlivní jeho budoucnost v čele torontské radnice. Toronto nemá mechanismus, jak odstranit starostu, pokud není usvědčen z nějakého zločinu a uvězněn. Ford má za sebou tři roky ve funkci a čeká ho ještě jeden.

Torontský starosta Rob Ford se přiznal, že kouřil crack
Zdroj: ČTK/ZUMA/Vince Talotta

Někteří radní, včetně Fordových spojenců, chtějí, aby si vzal neplacené volno a dal si své věci do pořádku. Další se snaží, aby odstoupil. Ford ale dnes řekl listu Toronto Sun, že nemíní odstoupit ani si vzít volno.

I když vyzýval policii, aby video zveřejnila, torontská policie uvádí, že to nemůže udělat. Záznam je totiž jedním z důkazů v nadcházejícím procesu s Fordovým známým a příležitostným řidičem Alexandrem Lisim. Je obžalován z pašování marihuany a z vydírání.

Forda policie neobvinila. Policisté chtěli se starostou mluvit, ale jeho právník to zatím odmítal.

Těsně před dnešním starostovým přiznáním jeho bratr a torontský radní Doug Ford kritizoval šéfa torontské policie Billa Blaira za to, že dal najevo zklamání nad starostovým jednáním. Podle Douga Forda jsou výroky šéfa policie nevhodné a předpojaté a měl by kvůli nim odstoupit.

Další torontský radní John Filion, ale označil útok Douga Forda na policejního šéfa za hrozivý. Bratři Fordové podle něj „překročili všechny meze nejen svým údajným jednáním, ale i tím, že toto jednání odmítali komentovat a nyní útočí na lidi, kteří toto jednání odhalili“.

Reportáž o starostovi Toronta (zdroj: ČT24)