S odchodem Junckera vstupuje Lucembursko do nové éry

Lucemburk - Nejbohatší země eurozóny zažívá historickou změnu. Lucembursko dostane po 18 letech nového předsedu vlády. Nejdéle sloužící premiér v Evropě Jean-Claude Juncker sice vyhrál předčasné volby, jenže vládu sestavuje někdo jiný. Juncker - zvaný pan Euro i proto, jak silně se angažoval pro záchranu společné měny - tak musí vyklidit i evropskou scénu.

Lucembursko je sice velkovévodství, ale byl to jeho premiér, kdo tu platil za krále. Jeho odchod bude zásadní změnou. I pro mladé Lucemburčany. Vždyť pro ně byl Jean-Claude Juncker přímo zosobněním šéfa vlády. Žádnou jinou tvář si ani nemohli vybavit – vládl téměř dvě desetiletí.

Jeho éra byla zlatá, Lucembursko platilo za daňový ráj, lákalo banky a bohaté investory. A obyčejní Lucemburčané na tom biti rozhodně nebyli. Půlmilionový ministát měl dost peněz na uspokojení odborů, slovo krize tu nikdo neznal.

Teď je vše jinak. Nastupuje mladý ambiciozní starosta Lucemburku Xavier Bettel. Za situace, kdy Lucembursko kvůli unijnímu nařízení brzo přijde o možnost udržet si bankovní tajemství, které bylo klíčovým zdrojem jeho bohatství.

Historická změna pro Lucembursko (zdroj: ČT24)

Kdoví, jestli po prvních problémech v bankovním srdci eurozóny voliči zas politického veterána nepovolají zpět do úřadů. Jenže on už tou dobou může sedět v Bruselu, kam se ho snaží do funkce tzv. evropského prezidenta dotlačit řada jeho vlivných spojenců. Juncker to zatím odmítá.

Odchází těžká váha evropské politiky. Bývalý šéf Euroskupiny, který předsedal nočním zasedáním eurozóny v době záchrany Řecka, kdy jeho krach byl na spadnutí. Dokladem prestiže končícího lucemburského premiéra je i to, že mu rozlučku tento týden na zámku nedaleko Berlína chystá nejmocnější žena Evropy, německá kancléřka Angela Merkelová.