Republikán s českými kořeny neuspěl, starostou New Yorku se stal de Blasio

New York - Novým starostou New Yorku se stane demokrat Bill de Blasio. Dosavadní newyorský ombudsman v úterních volbách podle očekávání porazil republikána s českými kořeny Joea Lhotu, a bude tak prvním demokratem v této funkci za dvě desetiletí. De Blasio vystřídá dosavadního starostu Michaela Bloomberga, který městu vládl 12 let. V úterý se volilo kromě New Yorku také ve státech New Jersey a Virginia, které si vybíraly guvernéry.

Podle předběžných výsledků z většiny okrsků získal de Blasio 73 procent hlasů, zatímco Lhota jen 24 procent. Zvolený guvernér, který do funkce nastoupí 1. ledna, ve vítězném projevu ve svém domovském Brooklynu potvrdil, že hodlá podporovat chudší vrstvy města tak, aby „žádný Newyorčan nezůstal opomenut“. "Už během kampaně jsem mluvil o dvou městech. Naší hlavní výzvou teď musí být překonat tuto nerovnost a pocit, že pár lidí je na tom dobře, zatímco většina se propadá čím dál hlouběji, podotkl de Blasio.

Oba kandidáti odrážejí do značné míry různorodost New Yorku. Lhota v novinovém rozhovoru řekl, že „rodina z otcovy strany je česká“ a že „dědeček z matčiny strany byl Ital a babička Židovka“. De Blasio má německo-italské kořeny a má za ženu černošku Chirlaine McCeayovou.

Nový starosta New Yorku Bill de Blasio
Zdroj: ČTK/AP/Kathy Willens

De Blasio se stal kandidátem demokratů poměrně překvapivě. Ještě v červenci byl v průzkumech až čtvrtý a v kampani nabízel nejjasnější odklon od všeobecně populárního Bloomberga. Dosavadního starostu de Blasio kritizoval za to, že ve městě výrazně vzrostla majetková nerovnost, a slíbil rozdíly mezi chudými a bohatými překlenout. Avizoval, že zvýší daně bohatším a peníze rozdělí ve prospěch ostatních. Chce také zmírnit dosavadní razantní a úspěšný boj proti kriminalitě, který byl hlavním rysem politiky dvou posledních republikánských guvernérů Bloomberga a Rudyho Guilianiho.

Bill de Blasio

„Problémy nevyřešíme přes noc. Lidé si ale teď zvolili progresivní cestu a my musíme začít na problémech pracovat společně jako jedno město.“

Vítěz z řad demokratů chce také zrušit praxi umožňující policii preventivně zastavovat a prohledávat podezřelé osoby. Tu sice letos odmítla newyorská soudkyně jako neústavní, odvolací soud ale rozsudek zrušil a případ jí kvůli podjatosti odebral.

Lhota v této souvislosti svého oponenta obviňoval, že usiluje o třídní boj a snaží se obyvatele města rozdělit. Varoval také před tím, že opuštění důrazného boje proti kriminalitě, který nastolili dva předešlí starostové, vrátí New Yorku nálepku „město zločinu“, kterou nesl v 70. a 80. letech. Poukazoval rovněž na de Blasiovu minulost a na to, že jeho soupeř v 80. letech pomáhal krajně levicové vládě sandinistů v Nikaragui. „Chceme, aby naše město šlo kupředu, a ne zpět, a doufám, že zvolený starosta to pochopí dřív, než bude pozdě,“ prohlásil po volbách.

Státy New Jersey a Virginia si zvolily guvernéry 

Kromě newyorského starosty volili Američané také guvernéry dvou států. V New Jersey se podle očekávání stal znovu guvernérem republikán Chris Christie, který se zhruba 60 procenty hlasů výrazně porazil demokratickou soupeřku Barbaru Buonovou. Snadným vítězstvím v převážně demokratickém státě Christie potvrdil svou schopnost oslovit voliče obou stran a posílil si pozici pro předpokládanou kandidaturu na prezidenta USA v roce 2016.

Ve Virginii těsně zvítězil favorizovaný demokratický kandidát Terry McAuliffe, ačkoliv během sčítání hlasů průběžně vedl republikán Ken Cuccinelli, kterého podporuje důsledně pravicové hnutí Tea Party. Nakonec ale díky převaze v malých, ale lidnatých oblastech severovýchodu, které fungují jako předměstí federální metropole Washington, těsně zvítězil McAuliffe. V době, kdy bylo sečteno 96 procent hlasů, získal McAuliffe podle televize CNN 47 procent hlasů proti 46 procentům pro Cuccinelliho a už nemohl být předstižen.

V Detroitu volební souboj vyhrál někdejší manažer ve zdravotnictví Mike Duggan, který se tak stal i prvním bělošským starostou města po 40 letech; více než čtyři pětiny místní populace tvoří černoši. Pravomoci nového starosty jsou však značně omezené, protože zadlužené velkoměsto prochází bankrotem, který řídí manažer Kevyn Orr stanovený státem Michigan. V Bostonu dosavadního starostu Thomase Menina, který po dvou dekádách na radnici už neusiloval o znovuzvolení, nahradí demokrat Martin Walsh.

Kdo je nový starosta New Yorku?

  • Člen Demokratické strany Bill de Blasio se úřadu newyorského starosty ujme 1. ledna 2014. Narodil se 8. května 1961 v New Yorku. Pracoval pro neziskové organizace usilující o zlepšení zdravotní péče ve Střední Americe, byl ředitelem Úřadu pro bydlení a městský rozvoj v New Yorku (1997), manažerem kampaně Hillary Clintonové ve volbách do Senátu v roce 2000 a členem newyorské městské rady za čtvrť Brooklyn (leden 2002 až prosinec 2009). Od ledna 2010 byl ombudsmanem New Yorku.
  • Od roku 1994 je ženatý s o šest let starší Afroameričankou Chirlane McCrayovou, spisovatelkou a básnířkou; mají dvě děti - syna Danteho a dceru Chiaru.
  • De Blasio se narodil jako Warren Wilhelm mladší, jeho otec byl německého původu, prarodiče pak italskými imigranty. V roce 1983 si změnil jméno na Warren de Blasio (rodné příjmení matky)-Wilhelm, posléze začal používat i křestní jméno Bill.
  • V roce 1988 odcestoval do Nikaraguy, kde v době revoluce pomáhal distribuovat potraviny a léky. Aktivně podporoval tamější levicovou vládu sandinistů, která byla v opozici k tehdejší vládě amerického prezidenta Ronalda Reagana.
  • Jeho problémem je podle analytiků nedostatečná manažerská kariéra, kdy zřejmě nejdůležitější post zastával v roce 2000, když vedl první senátní kampaň Clintonové. Proslýchá se ale, že byl odsunut z hlavní linie kvůli své údajné váhavosti.
  • V čele New Yorku nahradí Michaela Bloomberga, který radnici vedl 12 let. De Blasio jej kritizoval mimo jiné za to, že ve městě výrazně vzrostla majetková nerovnost. Navrhuje proto zvýšení daní bohatým, které hodlá rozdělit ve prospěch ostatních. Chce také zrušit dosavadní praxi umožňující policii prohledávat chodce, aniž se dopustili trestné činnosti. Podle de Blasia se kontroly, které byly klíčovým opatřením v Bloombergově tažení proti zločinnost, týkaly hlavně mladých černochů.
Vydáno pod