Spor o účast Íránu blokuje mírovou konferenci o Sýrii

Ženeva/Damašek/Moskva - Vysocí diplomaté Spojených států a Ruska v Ženevě jednali se zvláštním zmocněncem OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdarem Brahímím o přípravě mezinárodní mírové konference o Sýrii. Jednání podle zdrojů blízkých rozhovorům komplikovaly spory ohledně případné íránské účasti na konferenci, otevřené tak zůstává i její datum. Dřív než v prosinci se však údajně neuskuteční.

Konference byla původně ohlášena na listopad, podle ruských zdrojů se ale nesejde dřív než v prosinci. Zmocněnec LAS Brahímí doufá, že konferenci se podaří uspořádat do konce letošního roku. Datum by měl formálně oznámit generální tajemník OSN Pan Ki-mun po víkendovém jednání syrské opozice.

Diplomatičtí zástupci Ruska a USA se s Brahímím už dohodli na textu pozvání na ženevskou konferenci. Neshody ale panují ohledně případné účasti Íránu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zopakoval stanovisko Moskvy, že Írán musí být na konferenci pozván. Šéf koalice opozičních sil Ahmad Džarba ale varoval, že její zástupci do Ženevy nepřijedou, pokud tam Írán bude přítomen.

Podle ruských médií se tak zatím rozpory ohledně íránské účasti překonat nepodařilo. Jednání o této otázce ale bude ještě pokračovat. Hlavní pozornost účastníků úterní schůzky se soustředila na to, jak vůbec dostat syrský režim a zástupce roztříštěné syrské opozice ke společnému stolu. Jednání komplikují předběžné podmínky kladené všemi stranami.

Mírová konference o Sýrii nejdříve v prosinci (zdroj: ČT24)

Syrská opozice zase trvá na tom, aby byl při jednáních dohodnut jasný harmonogram odchodu syrského prezidenta Bašára Asada. Syrský ministr informací Umrán Zubí však v pondělním televizním vystoupení prohlásil, že představitelé Damašku nebudou na ženevské konferenci hovořit o předání moci ani o zformování přechodné vlády. Asadovo vyloučení z jakýchkoli budoucích vládních struktur v Sýrii si ale exilová, Západem podporovaná syrská opozice klade jako podmínku konání konference.

Nejvýznamnější syrské opoziční uskupení, Syrská národní rada (SNC), navíc teprve na svém sobotním setkání v Istanbulu rozhodne, jestli se chystané konference v Ženevě zúčastní.

Lavrov dnes v Moskvě kritizoval Džarbův požadavek na stanovení jasného časového rámce Asadova odstoupení od moci s tím, že by s konferencí neměly být spojovány žádné předběžné podmínky. Proti požadavku na jednání o vyřešení syrské krize „bez předběžných podmínek“ se dnes otevřeně postavil Katar, který aktivně podporuje povstání proti režimu v Damašku a syrskou opozici.