Izraelský exministr Lieberman se po vyhraném soudu vrací do úřadu

Jeruzalém - Izraelský soud zprostil bývalého ministra zahraničí Avigdora Liebermana veškerých obvinění z podvodu a zneužití důvěry a ten se tak vrací do úřadu. „Tato kapitola je za mnou,“ řekl novinářům 55letý konzervativní politik, považovaný za odpůrce mírového procesu s Palestinci. „Soustředím se teď na nové výzvy, a těch je hodně.“ Premiér Benjamin Netanjahu Liebermanův návrat do funkce potvrdil a staronovému ministrovi blahopřál; v případě uznání viny v korupční kauze by Liebermanovi bývaly hrozily až čtyři roky vězení.

Jednohlasný verdikt jeruzalémského soudu otevírá předsedovi krajně pravicové strany ruských imigrantů Izrael je náš domov cestu zpátky do úřadu šéfa diplomacie. Z něj Lieberman odstoupil loni v prosinci, kdy prokurátor oznámil, že hodlá zahájit proces. V něm byl exministr, kterého izraelská média stále označují za druhého nejmocnějšího muže v zemi, obžalován z podvodu a zneužití důvěry.

Lieberman se údajně odvděčil někdejšímu velvyslanci v Bělorusku Zeevovi ben Arjemu novým velvyslaneckým postem v Lotyšsku výměnou za tajné informace k vyšetřování své vlastní korupční kauzy, v níž šlo o přijetí milionů dolarů od podnikatele. Informaci Liebermanovi poskytl ben Arje v roce 2008, na nový velvyslanecký post byl jmenován o rok později. Pro nedostatek důkazů v korupční kauze byl nakonec Lieberman osvobozen.

Ben Arje se k činu přiznal a byl potrestán čtyřmi měsíci společensky prospěšných prací. Proti Liebermanovi svědčil začátkem května také jeho bývalý náměstek Daniel Ajalon. Lieberman setkání s ben Arjem v Minsku v uvedené době připustil a přiznal také, že od něj dostal obálku s detaily z vyšetřování své korupční kauzy. Prohlásil ale, že o nic takového nežádal, nebyl na něco podobného připraven, obálku spláchl do záchodu a na všechno zapomněl. Záležitost podle Liebermana neměla na pozdější jednání o ben Arjeho jmenování do Lotyšska žádný vliv. Lieberman také napadl ben Arjeho jako nevěrohodného svědka, který je prý snadno ovlivnitelný. „Obžalovaný uvedený skutek neinicioval, informaci dostal překvapivě,“ stojí ve zdůvodnění dnešního soudního verdiktu.

Benjamin Netanjahu vzkazuje Liebermanovi:

„Mám radost z tvého návratu do izraelské vlády. Těší mě, že budeme moci společně pracovat pro blaho Izraele.“

Liebermanova strana šla do lednových parlamentních voleb v koalici s pravicovým blokem Likud premiéra Benjamina Netanjahua; získala v nich ale jen 31 ze 120 parlamentních křesel. Netanjahu nechal po volbách post šéfa diplomacie neobsazený pro Liebermanův případný návrat.

Kdyby byl Lieberman usvědčen z morálního pochybení k trestu vyššímu než tři měsíce, nesměl by kandidovat do parlamentu po sedm let od vypršení trestu.

Telefonát Ireny Kalhousové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod