Obamova popularita na bodu mrazu – kvůli Obamacare, NSA a rozpočtové krizi

Washington – Popularita amerického prezidenta Baracka Obamy je rekordně nízká. Jak uvedla přední americká agentura pro výzkum veřejného mínění Gallup, prezidentovu politiku na počátku listopadu schvalovalo jen 39 procent dotázaných a nesouhlasilo s ní 53 procent.

Propad prezidentovy popularity je podle pozorovatelů důsledkem řady problémů spojených s jeho vládou. Vedle říjnové rozpočtové krize za ním stojí třeba aféra NSA týkající se sledování telefonů na internetu nebo problémy se zdravotnickou reformou, přezdívanou Obamacare.

Obamova podpora tak v průzkumech Gallup sestoupila na úroveň minima ze srpna 2011, kdy se Spojené státy dostaly za nynějšího prezidenta poprvé do rozpočtové krize. Souhlas s Obamovou politikou od krize v létě 2011 postupně narůstal a vrcholu dosáhl na 57 procentech loni v prosinci, krátce po jeho znovuzvolení v listopadových volbách.

Od počátku roku ale Obamova popularita neustále klesá a pod 50 procent se dostala v květnu. Nyní se podruhé za jeho pětiletého působení propadla pod hranici 40 procent. Analýzy přitom naznačují, že Obamovo hodnocení se bude z nynějšího propadu jen těžko vzpamatovávat. Propad Obamovy oblíbenosti na historická minima hlásí i další ankety.

Zdravotnická reforma pořádně skřípe

Už po nastartování zdravotnické reformy na počátku října se ukázalo, že vláda technologicky nejvyspělejší země světa nebyla za celé tři roky schopna zajistit náležité fungování klíčové webové stránky, přes niž si mají lidé kupovat povinné zdravotní pojištění. Sama ministryně zdravotnictví Kathleen Sebeliusová označila takovou situaci jako „debakl“. Mnozí z lidí, kteří se na stránky dostali, pak utrpěli cenový šok, když zjistili, že budou muset platit mnohem vyšší pojistné než dosud. A v posledních dnech dostalo zatím nejméně 3,5 milionu Američanů od pojišťoven nečekané oznámení o rušení dosavadních pojistek.

Na Obamu se nyní snáší ostrá kritika za to, že v době prosazování reformy i poté veřejně více než dvacetkrát pronesl větu v tom smyslu, že „pokud se lidem jejich dosavadní zdravotní plán líbí, budou si ho moci ponechat“. Zatímco Obamovi zastánci v některých médiích to označují za „přeřeknutí“, řada jiných včetně jeho republikánských kritiků mluví o vědomé lži.

Minulý týden televize NBC zveřejnila dokumenty ministerstva zdravotnictví, podle nichž vláda už v roce 2010 počítala s tím, že kvůli požadavkům nového systému se zruší zhruba polovina z přibližně 15 milionů individuálních pojištění, a tito lidé tak budou muset jít na vládou regulovanou „burzu pojištění“. Obama tento týden za rušení pojistek svaloval vinu na špatné plány pojišťoven, ty jsou ale nuceny velkou část dosavadních smluv rušit právě kvůli požadavkům nového systému. Ten je nutí pokrývat mnohem širší spektrum zdravotních služeb, než na jaké se lidé běžně pojišťují, jako například mateřskou péči pro všechny, včetně svobodných mužů a starších žen.