V Polsku chtějí po Mazowieckém pojmenovat kdeco – od sálů po dálnici

Varšava – Vlna pojmenovávání ulic, silnic a sálů po Tadeuszi Mazowieckém se strhla v Polsku po nedělním pohřbu předsedy první nekomunistické vlády ve východním bloku. V Bialystoku po něm stihli už nazvat ulici, v jeho rodném Plocku obchvat, Sejm se po něm chystá pojmenovat jeden ze svých sálů a skupina profesorů navrhla, aby jeho jméno nesla dálnice z Varšavy do Německa.

„Dálnice by v polském úseku měla nést jméno zesnulého premiéra, na německé straně Willyho Brandta a v budoucnu, až vznikne i ruský úsek, tak nějakého ruského opozičníka,“ vysvětlil v listu Rzeczpospolita profesor Lukasz Turski. Nad návrhem si nyní láme hlavu ředitelství silnic a dálnic, protože žádná tradice v tomto směru neexistuje.

Willy Brandt jako německý kancléř zahájil „východní politiku“ usmiřování a spolupráce s komunistickými sousedy. Poláci dodnes oceňují kancléřovo gesto při návštěvě Varšavy v roce 1970, kdy nečekaně poklekl před pomníkem povstalců z židovského ghetta.

Ve Varšavě se mezitím Sejm, tedy dolní komora polského parlamentu, chystá pojmenovat po Mazowieckém jeden ze svých sálů. Varšavská radnice naopak vysvětluje, proč teď pojmenovat po Mazowieckém žádnou ulici nesmí. To bude možné nejdříve za pět let. Stanoví to pravidlo zavedené svého času starostou Lechem Kaczyńským, který mezitím - už jako polský prezident - zahynul při leteckém neštěstí u Smolenska.

Blesková reakce radnice v Bialystoku, která stihla pojmenovat po Mazowieckém jednu z ulic města už v den expremiérova úmrtí 28. října, souvisí s tím, že ten den se na radnici jednalo o názvech dvou nových ulic. Jedna měla nést jméno publicisty Stefana Kisielewského a druhá Adama Smithe, ale část radních měla proti skotskému ekonomovi námitky. Starosta proto navrhl pojmenovat ulici po Mazowieckém - a návrh hladce prošel.