Na severu Číny zabíjela série menších výbuchů

Peking - Jednoho mrtvého a osm zraněných si vyžádala série menších výbuchů, k níž došlo ráno místního času před budovou provinčního výboru Komunistické strany Číny v severočínském Tchaj-jüanu v provincii Šan-si. Šlo zřejmě o útok pomocí improvizovaných náloží obsahujících kuličková ložiska. Podle místních obyvatel se ozvalo asi osm explozí.

Exploze vyrazila okna autobusu a několika dalších vozidel. Podle některých svědků byly výbušniny nastraženy v květinových záhonech na dvou různých místech, jiní svědci viděli explodovat dodávku. Policisté našli na místě výbuchů rozmetané hřebíky a ocelové kuličky různých velikostí, které byly očividně napěchovány do bomb s cílem napáchat maximální škody a zranění.

Výbuchy nesou pečeť příležitostných útoků motivovaných touhou nespokojených občanů pomstít se za konkrétní příkoří. V Číně občas dochází k útokům tohoto typu a jejich pachatelé se zaměřují na autobusy veřejné dopravy, místní činitele nebo školy.

Někteří přispěvatelé na čínském internetu incident spojují s politickým, sociálním a ekonomickým tlakem v zemi. „Tento incident dokazuje, že autoritářská politika stabilitu nezajistí,“ poznamenal diskutér Sü-ž'-čao-chaj-feng. Jiná zpráva na mikroblogu Weibo připomíná, že stejná ulice v Tchaj-jüanu byla koncem minulého týdne dějištěm demonstrace asi 200 dělníků protestujících proti propuštění z práce.

Bezpečnostní síly v Číně jsou nyní ve stavu zvýšené bdělosti kvůli mimořádnému útoku, který se odehrál počátkem minulého týdne v Pekingu na náměstí Nebeského klidu. Při něm vjel sportovní automobil do davu chodců a začal hořet: pět lidí zahynulo a 38 utrpělo zranění. Podle úřadů byl útok zřejmě dílem sebevražedných atentátníků z odlehlé provincie Sin-ťiang, kterou obývá muslimská ujgurská menšina.

Čínu čeká třetí plénum, které rozhodne o dalším směřování země

Oba útoky zjevně souvisí s plénem komunistického Výkonného výboru. V sobotu se na něm sejde 205 nejvyšších z více než 80 milionů čínských straníků. Je zásadní, že je třetí od loňské generační výměny. Od smrti Mao Ce-tunga a obratu k pragmatismu určuje totiž každé třetí zasedání pětiletky další směr. „Máme dobrý důvod očekávat, že i nadcházející zasedání bude přelomem ve stranické historii,“ říká historik Sü Pching.

Nové politbyro má za sebou rok hájení. V procesu s bývalou stranickou hvězdou Po Si-lajem ukázalo, že jde tvrdě proti korupci. Teď musí vybrat správnou ekonomickou strategii pro zemi se zpomalujícím hospodářstvím. „Pokud se vydaří, mohlo by dát plénum nový impuls reformám a rozvoji. Pokud zklame, může zvýraznit už tak ostré sociální rozdíly,“ obává se politolog Chicagské univerzity Dali Yang.

Nespokojenosti je dost. Vyvlastňování půdy a domů developery žene do boje celé vesnice. Migrující dělníci v obřích výrobních komplexech se cítí být otroky. Šílené útoky jednotlivců, jako pobodání dětí, jsou často zoufalými výkřiky proti nespravedlnosti. Velkoměsta dusí smog, a národnostní menšiny volají po větší či menší samostatnosti.