S americkým špehováním bude šlus, slibuje si německá vláda

Berlín - Německá vláda očekává, že se do poloviny prosince podaří dosáhnout konkrétních výsledků při jednání s USA o úmluvě, která by omezila vzájemnou špionáž. Měla by se týkat nejen sledování vládních činitelů, ale i běžných lidí.

Jednání jsou tajná a není možné sdělovat podrobnosti, uzavření rozhovorů se ale očekává v horizontu jednoho měsíce, sdělil úřad německé vlády po zasedání kontrolního výboru pro tajné služby německého parlamentu. Podle předsedy výboru Thomase Oppermanna by smlouva měla být právně závazná. „Očekávám, že nejen vyloučí vzájemnou špionáž vlád, ministerstev a veřejných míst, ale také stanoví omezení pro sledování občanů a povede ke konci průmyslové špionáže,“ řekl Oppermann.

Berlín začal jednat s USA o omezení špionáže poté, co se v říjnu objevily informace, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) monitorovala mobilní telefon kancléřky Angely Merkelové. Vyplynulo to z dokumentů, které z NSA vynesl její bývalý pracovník Edward Snowden. Parlamentní výbor vyzval vládu, aby prověřila možnosti, jak Snowdena vyslechnout – nejspíše v Rusku, kde získal azyl.

Telefonát Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)