K vraždě francouzských novinářů se přihlásila al-Káida

Nuakšott - K víkendové vraždě dvou francouzských novinářů na severu Mali se přihlásila islamistická skupina napojená na teroristickou síť al-Káida. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na mauritánský zpravodajský server Sahara Medias, prostřednictvím nějž maliští islamisté často zveřejňují svá prohlášení. Francouzský prezident François Hollande na jejich oznámení reagoval ujištěním, že vražda obou novinářů nezůstane nepotrestána.

„Je to reakce na zločiny páchané Francií proti obyvatelům Mali a na činy afrických a mezinárodních sil proti muslimským Tuaregům,“ uvedla v dnešním prohlášení islamistická skupina al-Káida v muslimském Maghribu. Podle organizace je to „minimální cena, kterou francouzský prezident François Hollande a jeho lidé museli zaplatit za jejich novou křížovou výpravu“.

François Hollande: „Francie podporuje úsilí vlády Mali a dává k dispozici veškeré své prostředky, aby zajistily, že tyto zločiny nezůstanou nepotrestány, bez ohledu na pachatele.“

Zvláštní zpravodajové Radio France internationale (RFI) Ghislaine Dupontová a Claude Verlon byli uneseni v sobotu za bílého dne po rozhovoru s předákem tuarežských separatistů v Kidalu. Necelé dvě hodiny poté našla hlídka francouzských vojáků jejich těla nedaleko města. Oba novináři byli zastřeleni.

Jejich těla byla v úterý přepravena zpět do vlasti. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius jejich zabití označil za chladnokrevnou vraždu, kterou podle něj měli na svědomí „teroristé“. O jaké ozbrojence šlo, ale ministr tehdy nespecifikoval.

Armáda převáží tělo jednoho ze zabitých novinářů
Zdroj: Giles Gesguiere/ČTK

Na severu Mali loni vypuklo povstání Tuaregů, k nimž se přidali islamisté napojení na al-Káidu. Povstalci uvrhli zemi v chaos, což přimělo letos v lednu Francii k vojenskému zásahu. Francouzské jednotky s pomocí vládních vojsk nakonec vzbouřence z většiny jejich bašt vytlačily.