Speciální vesta má ochránit horníky před nebezpečím

Santiago de Chile - V Chile sestrojili speciální ochrannou vestu pro horníky. Automatické senzory monitorují okolní podmínky i organismus a případně signalizují stav nouze. Výrobci vesty se inspirovali případem 33 horníků, kteří byli kvůli závalu 70 dní uvězněni v podzemí.

Ročně v chilských dolech umírá na 30 horníků. Bezpečnostní opatření ne vždy pomáhají a často je majitelé dolů kvůli finanční náročnosti šidí. Speciální vesta by měla být levnějším a spolehlivějším řešením, tvrdí její konstruktéři.

„Dává horníkům informace o okolních podmínkách i jejich aktuálním fyzickém stavu. Současně data odesílá na povrch, takže společnost může předejít neštěstí dřív, než k němu dojde,“ říká inženýr Alexander Duarte.

Senzory monitorují okolní stav ovzduší a sbírají i údaje z těla horníka. Pomocí wifi pak informace putují k dispečerovi. „Alarm se spustí v momentě, kdy některý z faktorů překročí kritickou hranici. Třeba při zvýšené koncentraci prachu, nebo pokud se v prostředí děje něco neobvyklého,“ dodává inženýr Jorge Morales.

Zavalení horníci v San José měli speciální opasky, které monitorovaly jejich tep a dýchání. Sledování se osvědčilo a konstruktéři by rádi prosadili, aby se bezpečnostní vesty staly povinným vybavením a rozšířily se i dále do světa.

Speciální vesta má zachraňovat životy horníků (zdroj: ČT24)