Pozvánka pro Snowdena? Bundestag bude hlasovat

Berlín – Šéf německé postkomunistické strany Levice chce v parlamentu hlasovat o pozvání Edwarda Snowdena do Německa. Bernd Riexinger to uvedl v rozhovoru pro list Neue Osnabrücker Zeitung. Podle něj by mohli zákonodárci bývalého spolupracovníka NSA nechat zařadit do programu na ochranu svědků. Bundestag by se měl nad návrhem sejít už 18. listopadu. Němečtí Zelení a Levice společně tlačí na vládu, aby Snowdenovi udělila azyl. Vláda to ale odmítá.

„Důležitému svědkovi náleží přinejmenším program na ochranu svědků,“ řekl listu Riexinger s tím, že chce, aby každý z poslanců hlasoval sám za sebe - ne podle stranického rozhodnutí. „Je to politická, morální a humanitární otázka,“ dodal.

Obě menší opoziční strany chtějí, aby vláda a parlament Snowdena kvůli německým aktivitám NSA vyslechly. Za tímto účelem chtějí ve Spolkovém sněmu prosadit vznik parlamentní vyšetřovací komise.

Azylant už v Moskvě jednal s německým poslancem

Snowden se nyní před americkou justicí ukrývá v Rusku, kde získal dočasný azyl. V uplynulém týdnu se v Moskvě sešel s německým poslancem za Zelené Hansem-Christianem Ströbelem, kterému řekl, že je ochoten výměnou za bezpečnostní záruky přijet do Německa a vypovídat o sledování politiků a občanů americkými tajnými službami.

Edward Snowden
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Skandál odposlechů NSA, jejichž cílem byla údajně i německá kancléřka Angela Merkelová, se dostal na veřejnost díky dokumentům, které Snowden vynesl. Bílý dům sice před několika dny ujistil, že Merkelovou neodposlouchává, americké úřady se ale nevyjadřují k tomu, jestli byla její komunikace sledována v minulosti.

Důležitý je společný cíl, říká Kerry

Aféra NSA vyvolala napětí ve vztazích mezi Berlínem a Washingtonem. V rozhovoru pro německý list Bild to přiznal i americký ministr zahraničí John Kerry. Obě země by ale podle něj měly dál jednotně pokračovat v práci na společném cíli. Kerry hovořil především o transatlantické dohodě o volném obchodu nebo jednotném postupu vůči Sýrii a Íránu.

Německá vláda v současné době očekává, že se do poloviny prosince podaří dosáhnout konkrétních výsledků při jednání se Spojenými státy o úmluvě, která by vzájemnou špionáž omezila.

John Kerry
Zdroj: Jason Reed/ČTK/AP

Aféra se bude řešit na půdě OSN. Německo předloží rezoluci

Německo se chystá v OSN předložit návrh rezoluce proti sledování, kterou v souvislosti s aférou připravilo spolu s Brazílií. Návrhem se bude nejprve zabývat jeden z výborů OSN a během třech týdnů ho dostane k posouzení Valné shromáždění.    

Dokument podle agentury DPA vyzývá všechny státy, aby přehodnotily zákony a praxi týkající se sledovacích aktivit v zahraničí. Špehování lidí vládami návrh rezoluce odsuzuje, USA ale jmenovitě nezmiňuje. „Stejná práva, jaká mají lidé offline, musí být chráněna také online - zejména právo na soukromí,“ stojí v návrhu.
   
Na rozdíl od Rady bezpečnosti OSN může Valné shromáždění přijímat pouze nezávazné rezoluce. Bude-li však pro německo-brazilský návrh hlasovat dostatečná většina zemí, získá značnou morální a politickou váhu. Pro Spojené státy by to byla výstraha, že mezinárodní společenství bere aféru se sledováním vážně a nechce, aby se o této věci mlčelo.

Horizont Zdeňka Velíška (zdroj: ČT24)