Japonsko je v šoku: Poslanec narušil nedotknutelnost císaře

Tokio – Během zahradní slavnosti se v Japonsku udála velmi neobvyklá situace. Nový poslanec totiž osobně předal „nedotknutelnému“ císaři dopis. Porušení tradice šokovalo celou zemi. Sám císař Akihito dopis s klidem převzal, císařovna Mičiko ho pak ale hned odvedla jinam. Dopis nakonec skončil v rukou sluhy. Poslanec si v něm stěžoval na krizi kolem poškozené jaderné elektrárny ve Fukušimě.

Setkání zákonodárce a monarchy v císařském paláci nasnímala kamera, jejíž záznam se pak opakovaně ukazoval v televizi.

Skončí celá záležitost pokáráním?

Osmatřicetiletý poslanec Taró Jamamoto, který byl do parlamentu zvolen v červnu jako nezávislý, nyní čelí kritice hlavně konzervativních politiků. Jamamoto je znám jako protijaderný aktivista. Za čin se omluvil s tím, že nechtěl císaře dostat do nesnází. Odmítl se ale vzdát poslanecké funkce. Konzervativci v Senátu nyní bojují za to, aby s ním bylo zahájeno disciplinární řízení.

Jamamoto svým činem poukázal na nejednoznačnost přístupu k císaři, který je mnohými stále považován za božského zástupce na zemi. V Japonsku, posedlém vášní ke spotřební elektronice, je pro starší generaci neslušné si císařský pár třeba jen fotit mobilním telefonem. Mládež, které jsou vštěpovány principy demokracie, ale kupříkladu nepsaný zákaz vůbec královskou rodinu oslovovat považuje za překonaný.

Trable s Fukušimou ani zdaleka nekončí

Atomová elektrárna Fukušima byla poničena při zemětřesení a tsunami v březnu 2011. Tehdy se zde roztavila jádra tří reaktorů. Únik radioaktivity si vynutil evakuaci téměř 100 tisíc lidí z okolí elektrárny, kteří se doposud nemohli vrátit do svých domovů.

Od té doby je fukušimská elektrárna stíhána jedním problémem za druhým. Téměř každý týden se v médiích objeví zpráva o dalším úniku toxické vody či jiných potížích. Předpokládá se, že odstraňování následků katastrofy potrvá 40 let a vyjde minimálně na 100 miliard dolarů.

Vydáno pod