Vězněná členka Pussy Riot se odvolala, místo jejího pobytu nadále nejasné

Moskva – K nejvyššímu soudu se proti dvouletému trestu vězení odvolala odsouzená členka ruské punkové kapely Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová. Spolu se dvěma dalšími členkami Pussy Riot ji loni shledal soud vinnou z výtržnictví motivovaného nenávistí k církvi. Toho se prý dopustily v únoru téhož roku, když v moskevské katedrále Krista Spasitele zpívaly protiputinovskou punkovou modlitbu. Místo pobytu Tolokonnikovové mezitím nadále zůstává zahaleno tajemstvím.

Odsouzené dívky trvají na tom, že svým vystoupením protestovaly proti výzvám hlavy pravoslavné církve, aby věřící hlasovali pro Vladimira Putina. Právě na tom je založeno odvolání k nejvyššímu soudu. Jednalo se o nenásilnou kritiku úzkých vztahů ruské pravoslavné církve s Putinem, a v žádném případě o čin motivovaný nenávistí k církvi, zdůraznila právnička Tolokonnikovové.

Tolokonnikovová a její kolegyně Marija Aljochinová, které jsou obě matkami, byly za výtržnost odsouzeny k dvouletému nepodmíněnému trestu. Třetí souzené, Jekatěrině Samucevičové, soud při odvolání trest změnil na podmínku, protože ji hlídači vyvedli z chrámu ještě před skandálním vystoupením.

Tolokonnikovová v září zahájila hladovku na protest proti životním podmínkám v mordvinském pracovním táboře, kde si trest odpykávala. Ve zveřejněném dopise si mimo jiné stěžovala, že jí vyhrožovali smrtí a že vězněné ženy žijí v nelidských podmínkách. Žádala přitom, aby byla přeložena do jiné věznice. Vězeňské úřady 18. října sdělily, že Tolokonnikovovou přepraví jinam, ale neupřesnily kam. Podle některých náznaků je na Sibiři asi 3 600 kilometrů východně od Moskvy, potvrdit to ale podle její právničky Iriny Chrunovové nelze. Advokátka se neměla se svou klientkou možnost spojit už téměř tři týdny.

Mezinárodní organizace na obranu lidských práv Amnesty International ve středu vyzvala ruské úřady, aby příbuzným okamžitě sdělily místo pobytu Tolokonnikovové a umožnily jí kontakt s právním zástupcem. Mluvčí věznic ale namítla, že úřady nemohou prozradit pobyt vězňů nikomu jinému než příbuzným.

Manžel Tolokonnikovové Pjotr Verzilov ve středu agentuře AP řekl, že on sám se svou ženou nemluvil již 17 dní. Úřady podle jeho přesvědčení dělají vše pro to, aby jí zabránily v komunikaci s okolím.