Úlovek avatarky Sweetie: V jejím objetí skončilo přes tisíc pedofilů

Manila - Dostupný internet už je prakticky samozřejmostí, souběžně ale roste i počet kybernetických zločinů. Na síti totiž loví každým dnem i desetitisíce pedofilů. Řada z nich se zaměřuje na rozvojové země, kde je ochrana dětí nedostatečná. Nizozemská skupina ochránců práv nyní vyzkoušela sofistikovaný způsob, jak se dostat pedofilům na kobylku - použila k tomu počítačem generovanou „desetiletou filipínskou dívku“ jménem Sweetie nabízející on-line sex. A výsledky si nemůže vynachválit.

„Jmenuji se Sweetie, je mi 10 let a jsem z Filipín,“ říká dívka. Když se Sweetie zaloguje do on-line chatovacích místností, okamžitě vzbudí pozornost po celém světě. „Muži chtějí, abych si sundala šaty, sami se také svlékají,“ podotkla. Jenže Sweetie má jedno sladké tajemství. „Netuší, že nejsem skutečná. Jsem počítačový model, vystavěný kousek po kousku, abych je dostala,“ konstatovala dívka.

Avatara desetileté Filipínky vypustila na lov pedofilů nezisková organizace Terre Des Hommes. Během dvou měsíců ji kontaktovalo 20 tisíc mužů. Tisícovka z nich jí za sexuální služby nabídla peníze. Pocit jistoty jim dává anonymita přezdívek, předplacené kreditní karty a vzdálenost - nejčastěji jdou po dětech z rozvojových zemí. „Je jich příliš mnoho, zahlcují mi počítač. Příliš mnoho mužů si chce povídat,“ sdělil pracovník Terre Des Hommes.

Zatímco se pracovníci neziskovky vydávají za Sweetie, zjišťují ze získaných informací pravou totožnost mužů. A z lovců se náhle stává kořist. „Jsou tu muži, kteří zapnou internet, najdou tyhle dívky, vlastně je znásilní na dálku, pak vypnou počítač a jdou zpátky do práce, jako by se nic nedělo,“ podotkl pracovník.

Sweetie
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Jména tisícovky sexuálních predátorů, které Sweetie ulovila, má Interpol. Autoři projektu doufají, že jejich avatar zafungoval jako odstrašující příklad. „S rozšiřujícím se pokrytím a snižující se cenou bude internet stále dostupnější, a to nejen na západě, ale i v rozvojových zemích. To znamená víc obětí, víc dětí vystavených tomuto fenoménu,“ řekl Hans Guijt z Terre Des Hommes.

Podle odhadů OSN a FBI je v každém momentu on-line 750 tisíc pedofilů. Zločiny skryté za zdmi domácností, bez viditelných následků, se přitom dokazují jen těžko.

Pedofily loví na síti avatarka (zdroj: ČT24)