Palestina má jasno: Arafata zabil Izrael. Rusko o poloniu pochybuje

Ramalláh - Za smrt Jásira Arafata může podle Palestiny Izrael. Komise prošetřující otravu označila stát jako jediného podezřelého. Tel Aviv ale jakoukoliv vinu odmítá. Švýcarští odborníci našli v Arafatově těle stopy polonia 210, když zkoumali vzorky odebrané loni při exhumaci. Množství látky převyšovalo běžnou úroveň až osmnáctkrát. Rusové ale tvrdí něco jiného - při zkoumání Arafatových ostatků dostatek důkazů o otravě poloniem nenašli.

Palestinská komise hodlá případ bedlivě prošetřit

Palestinské vedení již požádalo o ustavení mezinárodní komise, která by smrt objasnila. „Tvrdíme, že Izrael je hlavní a jediný podezřelý v případě atentátu na Jásira Arafata. Budeme i nadále provádět důkladné šetření a zjistíme všechny detaily daného případu,“ konstatoval předseda komise Tavfík Tiráví na tiskové konferenci v Ramalláhu.

Podle Tirávího nezemřel Arafat z přirozených příčin. Na otázku, zda byl otráven, ale podle AP odpověděl vyhýbavě. Nález polonia verzi o otravě „důvodně“ podporuje, řekl.

Řada Palestinců včetně Arafatovy vdovy Suhy se domnívá, že bývalý palestinský předák a nositel Nobelovy ceny za mír byl zavražděn. Sama Suha ale už dříve prohlásila, že její manžel měl velkou spoustu nepřátel a připustila, že nemůže ukázat prstem jedním směrem.

Izraelský premiér Jiccchak Rabin a Šéf OOP Jásir Arafat
Zdroj: ČTK/AP/Ron Edmonds

Spekuluje se, že za Arafatův skon může Izrael. Hnutí Hamas kvůli tomu chce zastavit mírové rozhovory. Tel Aviv ovšem jakoukoli vinu odmítá.

Tatiana Hoffmanová, novinářka, Channel 2 News

„V Izraeli je to telenovela, velké drama, Izrael ale vinu jednoznačně popírá. Vdova Suha, která by na tom mohla hodně vydělat, neobviňuje Izrael. Nemyslím si, že by tato událost mohla mírové rozhovory ovlivnit. Spojené státy daly v podstatě oběma stranám ultimátum, že se na něčem musí dohodnout, jinak přijde další válka. Nikdo přitom nechce další Sýrii.“

Rusko dostatečný důkaz nenašlo

Švýcarští odborníci, kteří stopy polonia nalezli, zkoumali vzorky odebrané při loňské exhumaci. Odebrané tkáně dostaly také laboratoře v Rusku a ve Francii. „Závěr zprávy o množství polonia a vývoj jeho (Arafatovy) nemoci neposkytuje dostatečný důkaz pro to, že polonium 210 způsobilo akutní syndrom z ozáření a bylo příčinou úmrtí,“ citoval z ruské laboratorní zprávy jeden z palestinských vyšetřovatelů doktor Abdalláh Bašír.

Podle něj ale zprávy z Ruska i Švýcarska hovoří o „velkém množství“ radioaktivního izotopu v ostatcích. Ruský závěr je ovšem celkově mnohem opatrnější než švýcarský.

Jásir Arafat
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis

Arafat byl hospitalizován v říjnu 2004 v Percy u Paříže kvůli bolestem břicha. Zemřel 11. listopadu ve věku 75 let. Podle oficiální lékařské zprávy byl příčinou jeho smrti rozpad červených krvinek. Příčina tohoto rozpadu ale udána nebyla.

Vdova Suha tehdy nežádala o provedení pitvy, loni však vznesla ve Francii obvinění z vraždy proti neznámému pachateli a vyžádala si také prozkoumání ostatků. „Odhalujeme zde skutečný zločin, politickou vraždu,“ řekla Suha Arafatová po zveřejnění závěrů švýcarských expertů.

Komentář Tatiany Hoffmanové (zdroj: ČT24)