Vědci varují Evropu před obrnou ze Sýrie

Londýn – Němečtí vědci varují, že dětská obrna, která se objevila ve válkou zmítané Sýrii, by mohla ohrožovat i Evropu a další oblasti, kde se tato nemoc už desetiletí neobjevila. Obrna byla vymýcena prakticky v celém světě s výjimkou zemí, jako je Somálsko, Afghánistán či Pákistán, odkud se podle Světové zdravotnické organizace zřejmě nyní dostala i do Sýrie.

Podle profesorů Martina Eichnera a Stefana Brockmanna riziko souvisí se stovkami tisíc uprchlíků ze Sýrie, kde od propuknutí občanské války dramaticky pokleslo očkování proti obrně. Připomínají, že Světová zdravotnická organizace potvrdila v Sýrii nejméně deset případů obrny. Jde o první případy v zemi po 14 letech.

Eichner a Brockmann uvedli, že očkování používané v Evropě a USA poskytuje jen částečnou ochranu v případě, že by se již nákaza vyskytla. V Evropě, kde je obrna již vymýcená, se užívá inaktivovaná očkovací látka, a nikoli orálně podávaná živá vakcína používaná v oblastech, kde se obrna ještě vyskytuje. V případě této vakcíny se však vzácně vyskytovaly případy onemocnění obrnou. „Očkovat jen syrské uprchlíky, jak doporučily evropské úřady, je nedostatečné. Je potřeba vzít v úvahu rozsáhlejší opatření,“ uvedli němečtí vědci. Navrhli například důkladné kontroly kanalizace v uprchlických táborech v Turecku a Jordánsku.

Dětská obrna je virové onemocnění, které se přenáší kontaminovanou vodou či potravinami, především ve špatných hygienických podmínkách. U některých nakažených napadne nervový systém a způsobí nevratnou paralýzu.

Nebezpečí zvyšuje fakt, že k tomu dochází jen u jednoho ze 200 nakažených, takže virus obrny se může poměrně dlouho šířit, než dojde k epidemii. Do Evropy, především do Německa, Švédska a dalších evropských zemí již nyní přicházejí tisíce uprchlíků ze Sýrie.

Riziko výskytu nemoci podle německých vědců hrozí víc v evropských zemích, kde je relativně nižší úroveň očkování proti dětské obrně, jako je Bosna a Hercegovina (87 procent populace je očkováno proti obrně), Rakousko (83 procent) nebo Ukrajina (74 procent).

Podle Eichnera a Brockmanna riziko představuje i Izrael, kde byl letos virus objeven v kanalizaci a u lidí, u kterých se neprojevily příznaky obrny. „I když v Izraeli nebyly zaznamenány příznaky obrny, je tu riziko, že by turisté mohli zanést infekci do dalších zemí,“ uvedl Eichner.

Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti: „Nemyslím, že by došlo k zavlečení této choroby na naše území. Nicméně může ohrozit cestovatele do této oblasti, pokud by nebyli přeočkováni. Bohužel tam vzniklo několik onemocnění a šíření je pravděpodobné. Na druhou stranu proočkovanost v České republice je velmi vysoká, takže se u nás určitě nemůže šířit epidemie. Ale jednotlivé případy ze Sýrie se sem dostat můžou.“

V Sýrii probíhá masivní očkování

Kampaň pod záštitou Světové zdravotnické organizace a Dětského fondu OSN spustila hromadné očkování proti obrně v Sýrii a dalších šesti zemích na Blízkém východě. Cílem je ochránit před nemocí na 20 milionů dětí. V samotné Sýrii již bylo očkováno 650 000 dětí, z toho 116 000 v oblasti Dajr az-Zaur na východě země, kde probíhají intenzivní boje v rámci občanské války.

Syrské úřady přiznávají, že nejsou schopny zajistit celoplošné očkování, jak tomu bylo před zahájením občanské války. Zatímco před ní, v roce 2010, bylo naočkováno 95 procent populace, letos je to pouze 45 procent.

Telefonát Romana Prymuly (zdroj: ČT24)