Pobyt v kryokomoře: V minus 160 stupních ke zdraví

Spala - Zima je na krku, ale do Polska se sjíždějí klienti z celé Evropy, jen aby si užili trochu pořádného mrazu. Říká se tomu kryoterapie - tedy léčba a regenerace v komoře s extrémně nízkými teplotami. Léčba v kryokomoře posiluje odolnost, hojí rány a léčí nemoci jako třeba revmatismus. Před deseti lety byla k dispozici jen vybraným šťastlivcům. Teď se nabídka radikálně rozšiřuje.

Centrum v polské Spale funguje už 12 let. Za tu dobu ho navštívily tisíce lidí. Počet kryokomor se v Polsku za posledních deset let zdvojnásobil. Namísto vrcholových sportovců jsou v nich čím dál častěji obyčejní zákazníci. Zaplatí si desetidenní pobyt, během kterého do komory zamíří jednou denně. „Lépe se cítíte, přestanou vás bolet nejrůznější drobná zranění a můžete normálně sportovat,“ vypočítává výhody polská zákaznice.

Kryokomora v polské Spale
Zdroj: ČT24

Každý zájemce musí nejdřív projít zdravotní prohlídkou. Nachlazení a nemocní lidé na mrazivou terapii nesmí. Ostatní vcházejí nejdřív do první části komory. Tam jsou teploty mezi minus 40 a minus 70 stupni. Po chvíli se pokračuje do další části, kde teplota klesá na minus 140 až minus 160 stupňů Celsia. Po několika minutách je konec. Zmrzlé tělo se musí zahřát a nabrat dech, při nejlepším v posilovně.

Do Spaly jezdí Poláci i cizinci. Mezi stálé zákazníky patří ragbyové týmy z Velké Británie i jiní zahraniční hosté. „Hodně přijíždějí Rusové, Litevci, Ukrajinci, Češi i Slováci, teď budeme mít i skupinu z Rakouska,“ říká vedoucí lékař centra Tadeusz Kilian.

Poláci vědí, že konkurence každým rokem roste a samotná kryokomora už nikoho nepřekvapí. Ve Spale proto neustále investují, ceny ale drží nízko. A o zákazníky nemají nouzi. „Neslyšela jsem o žádné jiné zemi, kde by tuhle službu nabízeli v podobném standardu,“ uzavírá norská zákaznice.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)