Na Filipíny míří pomoc i z ČR. Tajfun Haiyan má zatím 10 tisíc obětí

Manila - Do centrální části Filipín, kterou zpustošil tajfun Haiyan, míří peníze, potraviny a léky z různých koutů světa. Kvůli zničeným přístupovým cestám se ale pomoc do oblasti dostává jen velice pomalu. Na situaci reagují i charitativní organizace ČR a otevírají sbírky na pomoc. EU již uvolnila pro Filipínce tři miliony eur, pomoc chystá i české ministerstvo zahraničí. Jen v provincii Leyte zahynulo podle odhadů místních úřadů více než 10 tisíc lidí. Dalších 300 potvrzených obětí a dva tisíce pohřešovaných hlásí ostrov Samar. Mezi oběťmi by podle české ambasády neměli být žádní Češi. Tajfun dosahoval v nárazech rychlosti až 275 kilometrů za hodinu a podle expertů se zřejmě zapíše do dějin jako vůbec nejsilnější světový tajfun, který kdy zasáhl pevninu. Výrazně slabší vítr nyní míří k Vietnamu, kam by měl dorazit v pondělí dopoledne.

Podle policisty Elmera Soriy tajfun srovnal se zemí řadu pobřežních měst a vesnic, přes které se přehnaly obrovské vlny. Zhruba 70 až 80 procent území, přes které živel v provincii Leyte přešel, bylo zničeno. „V sobotu večer jsme se sešli s guvernérem a dalšími činiteli. Guvernér řekl, že podle jejich odhadů přišlo o život 10 tisíc lidí,“ sdělil Soria agentuře Reuters.

V sobotu Červený kříž uváděl, že podle předběžných zpráv si tajfun zřejmě vyžádal na 1 200 mrtvých. Zprávy o obětech se dostávají na veřejnost postupně, mimo jiné kvůli přerušenému telekomunikačnímu spojení s postiženými oblastmi. Dalších 300 mrtvých potvrdily dnes úřady na sousedním ostrově Samar. Představitel místního úřadu pro řešení katastrof Leo Dacaynos uvedl, že 300 lidí zemřelo ve městě Basey a dalších 2000 je tam nezvěstných.

Podle českého velvyslance v Manile Josefa Rychtara by mezi oběťmi neměli být žádní Češi. „Pokoušíme se kontaktovat všechny české občany, o kterých víme, že na Filipínách pobývají dlouhodobě nebo jako turisté. S většinou jsme už hovořili a jsou v pořádku, ale ne se všemi to spojení máme. Věříme, že je to jenom tím, že se nacházejí v oblasti bez elektrického proudu,“ řekl Rychtar. 

Od Červeného kříže dnes do oblasti postižené tajfunem dorazí letecká zásilka přikrývek, stanů a hygienických potřeb ze skladů Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce. Z pohotovostního fondu pomoci při katastrofách mezinárodní organizace na pomoc Filipínám uvolnila 10,4 milionu Kč, oznámil prezident Českého červeného kříže Marek Jukl.

Červený kříž se podle něj podílel na evakuaci 125 tisíc lidí a poskytl materiální pomoc zatím 14 tisícům rodin. V oblasti zasažené tajfunem působí několik tisíc členů a dobrovolníků Červeného kříže. Ve filipínském Cebu jsou od soboty také první týmy mezinárodní humanitární a zdravotnické organizace Lékaři bez hranic, která v příštích dnech vyšle do postižených oblastí dvě nákladní letadla se zdravotnickým materiálem a také třicetičlenný tým zdravotníků, logistiků a psychologů. Letadla tam mimo jiné dopraví vakcíny proti tetanu, který se během podobných krizí velmi rychle šíří. 

Evropská unie dnes na okamžitou pomoc uvolnila tři miliony eur (asi 78 milionů korun). Měly by sloužit k financování základních potřeb v nejpostiženějších oblastech, vysvětlila eurokomisařka pro mezinárodní spolupráci a humanitární pomoc Kristalina Georgievová. Pomoc chystají i Češi. „Ministerstvo zahraničí plánuje humanitární pomoc Filipínám, nyní pracuje na její výši a určení,“ uvedla mluvčí Černínského paláce Johana Grohová.

Sbírky v ČR na pomoc zasaženým oblastem:

ADRA ČR otevřela veřejnou sbírku s číslem účtu 41594159/0300, v.s. 395. Ze svého pohotovostního fondu uvolnila 100 tisíc korun.

Sbírkové konto Charity ČR pro Filipíny má číslo číslo 55660022/0800, v.s. 133. Ze svého krizového fondu organizace zatím uvolnila 250 tisíc korun. Lidé mohou také posílat dárcovské SMS ve tvaru DMS CHARITASVET na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, z toho Charita ČR obdrží 27 Kč.

Organizace Člověk v tísni vyhlásila veřejnou sbírku SOS Filipíny s číslem účtu 37893789/0300 a na místo vysílá koordinační humanitární tým, který bude mít k dispozici 500 tisíc korun z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni.

  • „Z vrtulníku je patrný rozsah zkázy. V kilometrovém pásu směrem od pobřeží do vnitrozemí nezůstala stát jediná stavba. Bylo to jako tsunami,“ popsal dopady tajfunu ministr vnitra Manuel Roxas z Taclobanu. „Žádné moderní vymoženosti nefungují - telefony, elektřina, voda. Nefungují ani média, takže není způsob, jak s obyvateli komunikovat,“dodal.

Lidé v Taclobanu rabují obchody

Úřady hlásí z Taclobanu rozsáhlé drancování obchodů. „Lidé plení nákupní střediska a supermarkety. Berou všechno, dokonce i televize a jiné spotřebiče, které později vymění za jídlo,“ říká místní představitel Tecson John Lim. Podle Lima úřady doposud napočítaly 300 až 400 mrtvých těl, ale jen ve městě prý může být až 10 tisíc obětí. „Mrtví jsou na ulicích, v domech, pod troskami, prostě všude,“ dodal Lim.

„Tacloban je absolutně zničený. Někteří kvůli hladu i ztrátě svých blízkých naprosto zešíleli,“ popsal agentuře AFP místní středoškolský učitel Andrew Pomeda. „Lidé se chovají čím dál tím násilněji. Rabují kanceláře, obchodní domy, jen aby se dostali k jídlu, rýži a mléku… Bojím se, že za týden se kvůli hladu začnou zabíjet,“ dodal.

Podle prezidenta Benigna Aquina je prioritou obnovit dodávky elektřiny a telekomunikační spojení a zajistit dodávky potravinové a lékařské pomoci. Americké ministerstvo obrany oznámilo, že na žádost Manily poskytlo Filipínám své vojenské lodě, vrtulníky a letadla k pátracím a záchranným akcím a k přepravě humanitární podpory.

Haiyan by podle některých expertů mohl být nejsilnějším světovým tajfunem, jaký kdy zasáhl pevninu. V pátek přešel od východu k západu přes pět centrálních filipínských ostrovů. K nejhůře poznamenaným patří město Tacloban s asi 220 tísíci obyvatel. Město zaplavily až několikametrové vlny. Rychlost vichru provázejícího tajfun Haiyan dosahovala v pátek na Filipínách rychlosti 235 kilometrů za hodinu a v nárazech až 275 kilometrů za hodinu. Bouře od té doby výrazně zeslábla a s větrem o rychlosti 163 kilometrů v hodině zamířila k Vietnamu. Ve středních a severních oblastech Vietnamu úřady preventivně evakuovaly více než půl milionu lidí. Příchod živlu na vietnamskou pevninu se podle agentury AP čeká v pondělí dopoledne.