Soukromé školy v Pákistánu zakázaly Malalinu knihu

Islámábád - Pákistánské soukromé školy zakázaly knihu Malaly Júsufzaiové. Na žáky by prý mohla mít špatný vliv. Se zprávou přišel britský deník The Independent. Knihu napsala šestnáctiletá bojovnice za práva žen na vzdělání s britskou novinářkou Christinou Lambovou, vyšla minulý měsíc.

Podle federace pákistánských soukromých škol některé pasáže v knize nerespektují islám. „Když jsme knihu přezkoumali, dospěli jsme k názoru, že není vhodná pro naše děti, zejména pro naše studenty,“ uvedl prezident sdružení soukromých škol Mirza Kašíf. „Pákistán je ideologickou zemí. Tato ideologie je založena na islámu…A v knize je množství komentářů, které jdou proti naší ideologii,“ dodal.

Kniha si v zatím vysloužila nadšené reakce. V Pákistánu ale tak vřele přijata nebyla. Mnoho místních obyvatel se domnívá, že dívku jen zneužívá Západ k propagaci svých vlastních zájmů. Taliban již pohrozil, že bude útočit na knihkupectví, která budou dílo prodávat.

Malala se loni 9. října stala terčem útoku ozbrojenců z Talibanu, kteří ji cestou ze školy v autobuse vážně postřelili do hlavy a krku. Dívka útok přežila a byla převezena do britského Birminghamu, kde se podrobila sérii náročných operací. V Birminghamu žije dodnes.