Haiyan zasáhl přes devět milionů lidí, zabíjel i v Číně a Vietnamu

Hanoj/Peking – Obří tajfun Haiyan, který v pátek zpustošil Filipíny, zasáhl do života více než devíti milonů lidí, uvedl zpravodajský server BBC. Mnozí z nich se potýkají s naprostým nedostatkem pitné vody, jídla a základních potřeb. Haiyan v noci zasáhl i sever Vietnamu a jižní Čínu, kde zabil desítky lidí. Na pevninu nicméně dorazil již jen jako tropická bouře a podle meteorologů by měl rychle slábnout a postupně zaniknout. Na Filipíny už dorazila první zahraniční pomoc. Byly zde nasazeny stovky vojáků, aby zabránily rabování. Pomoc organizují i české charitativní a humanitární organizace.

Haiyan dorazil na vietnamskou pevninu v noci asi 160 kilometrů jihovýchodně od Hanoje. Úřady evakuovaly 600 tisíc lidí, hlášeno je zatím 13 mrtvých. Zasaženo bylo i území jižní Číny, kde zahynulo dalších 11 osob a šest se pohřešuje.

Tajfun před příchodem do Vietnamu nad mořem zeslábl, ale stále jej provázejí silné lijáky a vichry o síle kolem 120 kilometrů v hodině. Z vytipovaných oblastí vietnamské úřady preventivně evakuovaly více než 600 tisíc osob. I obyvatelé Hanoje se připravili na lijáky a povodně. Úřady v metropoli mobilizovaly záchranné a bezpečnostní síly a nařídily uzavřít všechny školy. 

Ničivý živel se pohybuje na severozápad rychlostí kolem 28 kilometrů v hodině a měl by rychle zaniknout, uvedli meteorologové amerického Spojeného varovného střediska před tajfuny (JTWC) se sídlem na Havaji, které předpovídá počasí pro americké vojenské námořnictvo a letectvo.

Pomoc Filipínám:

České humanitární organizace otevřely několik účtů, kam mohou lidé částky posílat. Pomoct mohou i dárcovskými smskami. Podrobnosti zveřejnily organizace na svých webových stránkách:

Člověk v tísni: 37893789/0300
Adra: 41594159/0300, v.s. 395; DMS ADRA na číslo 87777
Charita ČR: 55660022/0800, v.s. 133; DMS CHARITASVET na číslo 87777
Český červený kříž: 222885/5500, v.s. 777; DMS CCK na číslo 87777
Diakonie Českobratrské církve evangelické: 292 949 292/0300, v. s. 117

První humanitární tým organizace Člověk v tísni vyrazí zítra. Na Filipínách zůstane dva až tři týdny. Potřebné věci nakupují všechny organizace až na místě nebo v okolí katastrofy. „Je to levnější, a navíc to podporuje místní ekonomiku,“ vysvětluje vedoucí humanitárních programů společnosti Člověk v tísni Marek Štys.

Evropská unie uvolnila na pomoc Filipínám 80 milionů korun, o zaslání dalších peněz uvažuje i česká vláda. „Řádově by se mělo jednat o miliony korun,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí David Frous.

Čína vyhlásila nejvyšší stupeň varování před tajfunem pro ostrov Chaj-nan a provincie Kuang-tung a Kuang-si. Na ostrově Chan-nan, přes nějž se tajfun přehnal ještě před dopadem na vietnamskou pevninu, bylo evakuováno 40 000 lidí. Tři osoby zde živel zabil a šest členů posádky nákladní lodi se pohřešuje. Na Tchaj-wanu je hlášeno osm mrtvých.

Nejsou informace o tom, že by mezi oběťmi na Filipínách byli Češi

Tajfun při řádění v centrální části Filipín o víkendu zabil podle předběžných odhadů nejméně 10 300 lidí a další tisíce se stále pohřešují. Filipínské úřady zatím oficiálně potvrdily 942 mrtvých. Český velvyslanec na Filipínách Josef Rychtar nemá žádné informace o tom, že by mezi mrtvými či zraněnými byli Češi. Dva turisty se sice nepodařilo kontaktovat, to ovšem přičetl tomu, že v oblasti nefungují mobilní sítě. Později se oba ozvali svým příbuzným. Rychtar nicméně nevyloučil, že jsou v zemi ještě nějací čeští turisté, kteří nemají povinnost se nahlásit, a ambasáda tak o nich neví.

Páteční katastrofa postihla nejméně dva miliony obyvatel ve 41 provinciích. Zničeno nebo poškozeno bylo nejméně 23 000 domů, ale to je zatím velmi předběžný údaj, protože mnoho oblastí zůstává odříznuto od světa. Na některých částech pobřeží se celé oblasti změnily v pokroucené hromady trosek, pod nimiž zůstala uvězněna rozkládající se těla. V oblasti panuje chaos.

Světový program OSN pro výživu (WFP) připravuje cesty, jak do oblasti dostat co největší objem pomoci. Mluvčí WFP Bettina Luescherová uvedla, že OSN mobilizuje globální zdroje, aby získala dost potravin pro 120 000 lidí.

Tajfun Haiyan zasáhl východní část Filipín v pátek ráno a rychle se přehnal přes centrální ostrovy s větrem o rychlosti 235 kilometrů v hodině a nárazy 275 kilometrů v hodině; zvedl mořské vlny až do výšky šesti metrů. I když filipínské úřady nechaly evakuovat 800 000 lidí, bilance obětí bude vysoká, protože sílu tajfunu nevydržela ani některá z evakuačních středisek.

Zkáza na filipínských ostrovech je katastrofální a rozsáhlá. Po jistou dobu bouřkové mraky zakrývaly celé Filipíny, které se táhnou v délce 1 800 kilometrů. Vítr o síle tropické bouře pokrýval oblast o rozloze Německa.

Filipíny uvažují o výjimečném stavu

Prezident Benigno Aquino uvedl, že zvažuje vyhlášení výjimečného stavu v nejhůře postiženém městě Taclobanu s 220 000 obyvateli, což by zřejmě znamenalo zákaz nočního vycházení, zřízení policejních a vojenských stanovišť a další přísná opatření. Místní obyvatelé si z nákupních center, obchodů a opuštěných domů odnášejí jídlo, vodu a spotřební zboží. Podle úřadů je část rabování dána zoufalstvím, v jiných případech ale lidé berou i televize, ledničky, vánoční stromky či posilovací stroje.

Právě na město Tacloban na ostrově Leyte se soustřeďuje také velká část humanitární pomoci. Na silně poškozeném letišti v Taclobanu dnes členové amerického námořnictva vykládali zásilky potravin, vody a generátorů. Oddíl americké armády je prvním zahraničním týmem na místě a k jeho aktivitám by se měli v příštích dnech v rámci plánované obří humanitární mise připojit týmy z dalších zemí a organizací světa - včetně České republiky.

Zatím jediné dobré zprávy: po tajfunu se narodily zdravé děti

Podle svědků Tacloban ze vzduchu vypadá jako rozsáhlá skládka, na níž stojí pár ojedinělých zachovalých betonových budov. Ulice města jsou poseté mrtvolami, které nikdo neodstraňuje ani nepočítá a které se na žhavém slunci rozkládají a vyvolávají obavy z šíření nemocí. K všeobecnému zoufalství by mohla ještě negativně přispět blížící se tlaková níže, která má podle meteorologů možná již zítra přinést do postiženého regionu silné srážky.

Jednou z mála optimistických zpráv je zvěst o narození zdravých dětí v improvizované nemocnici na taclobanském letišti. Jednadvacetiletá Emily Ortegová se v pokročilém stadiu těhotenství uchýlila před tajfunem do evakuačního centra, ale i to zničila šestimetrová mořská vlna. Žena byla unášena vodním proudem, nakonec se jí ale podařilo bezpečně dostat se k letišti, kde porodila holčičku.

Následky tajfunu Haiyan ve filipínském Daanbantayanu
Zdroj: ČTK/AP/Aledel Cuizon