Syrská opozice ze svých podmínek účasti na ženevské konferenci neslevila

Istanbul – Vláda syrského prezidenta Bašára Asada má umožnit vytvoření humanitárních koridorů k obklíčeným oblastem a propustit politické vězně. To je jedna z podmínek účasti syrské opoziční koalice na chystané ženevské mezinárodní konferenci o Sýrii. Na setkání se podle ní také musí rozhodovat o sesazení Asada a nynější prezident nesmí být ani v přechodné vládě, která má vzniknout.

Podmínky účasti definuje závěrečné prohlášení, které opozice nad ránem přijala na dvoudenních jednáních v tureckém Istanbulu. „Vše, co můžeme udělat, je doufat, že tyto ženevské rozhovory skončí sesazením Bašára Asada,“ sdělil po hlasování jeden z účastníků istanbulského jednání Adíb Šíšaklí. Istanbulské schůzky se účastní vedení opoziční koalice. Jednání má pokračovat i dnes a má na něm být potvrzena vláda, která je pověřená řízením syrské oblasti ovládané opozici. Povede ji Ahmad Tumah.

Ženevská konference se připravuje od května, avšak podmínky pro účast vznášejí obě strany. Konference se mají zúčastnit kromě mezinárodních sponzorů obě strany syrského konfliktu. Původně se měla konat v létě, nyní se uvádí termín do konce roku.